Czy jedzenie surowej ryby jest bezpieczne?
Wiele osób zastanawia się, czy jedzenie surowej ryby, jest bezpieczne dla zdrowia. Otóż, jedzenie surowej ryby jest bezpieczne, jeśli oczywiście spożywamy ryby wolne od bakterii, wirusów i metali ciężkich…
Ludzie przez tysiące lat, żywili się surową rybą, ale w ubiegłym stuleciu zaobserwowano znaczny wzrost zanieczyszczenia środowiska morskiego, co doprowadziło do zanieczyszczenia populacji ryb. Chociaż spożywanie niektórych surowych ryb jest bezpieczne, a przy tym ma dla nas wiele korzyści zdrowotnych, musimy wiedzieć, jakie dokładnie rodzaje surowych ryb możemy jeść.
Czytaj też: 7 korzyści zdrowotnych oleju z łososia! To doskonały lek na…
Na przykład, możesz jeść surowego łososia i ryby, które można znaleźć w sushi, ale nie powinnaś jeść surowego bassa wielkogębowego, mintaja i plamiaka. Możesz zachorować od jedzenia surowej ryby, ale surowe ryby mogą też być czasem zdrowsze niż ryby, które są gotowane.
Jakie są korzyści?
Jedzenie bezpiecznie pozyskiwanych i wolnych od patogenów surowych ryb, może przynieść nam wiele korzyści zdrowotnych, takich jak min. zmniejszenie zmęczenia oraz zwiększenie całkowitego spożycia kwasów tłuszczowych Omega-3, które wykazują wiele korzyści zdrowotnych (odgrywają ważną rolę w utrzymaniu optymalnego zdrowia mózgu, pomagają spowolnić narastanie szkodliwej płytki w tętnicach, mają właściwości przeciwzapalne). Należy jednak pamiętać, że gotowanie ryby zmniejsza zawartość składników odżywczych, szczególnie jeśli chodzi o przeciwzapalne kwasy tłuszczowe.
Jakie jest ryzyko?
Istnieje kilka niebezpieczeństw związanych z jedzeniem surowych ryb, których można uniknąć, spożywając ryby pochodzące tylko z zaufanych źródeł.
- Komplikacje związane z ciążą (metale ciężkie)
- Zakażenia pasożytnicze (przywry wątrobowe, tasiemce, glisty)
- Infekcje bakteryjne
- Toksyczność metali ciężkich (rtęć)
- Wyższy poziom zanieczyszczenia środowiska
Jak zminimalizować ryzyko związane z jedzeniem surowej ryby?
Jeśli chcesz zminimalizować ryzyko związane z jedzeniem surowej ryby:
- Dokładnie sprawdzaj ryby przed zjedzeniem
- Jedz mrożone ryby
- Kupuj ryby, które leżały w lodówce
- Jedz tylko te ryby, które świeżo pachną
- Nie przetrzymuj ryb zbyt długo przed zjedzeniem
- Kupuj ryby tylko od zaufanych dostawców, którzy mają dobre relacje z restauracjami i dystrybutorami
Czytaj też: Gessler OSTRZEGA! Nie kupuj tej ryby!
Źródło: Naturalblaze
Zdjęcia: Unsplash, Pixabay