Czy parmezan jest dobry dla zdrowia? Okazuje się, że tak! Poznaj największe korzyści zdrowotne tego popularnego sera!
Ser parmezanowy, znany również jako Parmigiano Reggiano, jest twardą odmianą sera wytwarzanego z mleka krowiego. Jest on znany ze swojego słonego i nieco orzechowego smaku. Jest popularnym dodatkiem smakowym w kuchni włoskiej, ale również w wielu innych kuchniach świata.
Oryginalny Parmigiano Reggiano jest specjalnie pozyskiwany w niektórych regionach Włoch, a jego wytwarzanie zajmuje ponad rok!
Czytaj też: 7 korzyści zdrowotnych oleju z łososia! To doskonały lek na…
Czy ser parmezanowy jest zdrowy?
Według danych USDA Nutrition, parmezan jest bogatym źródłem minerałów, takich jak wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód i cynk. Jeśli chodzi o witaminy, to ma on dużo tiaminy, ryboflawiny, niacyny, witaminy B6, kwasu foliowego, witaminy B12 i witaminy A , E, D i K.
Kalorie: Jedna porcja parmezanu zawiera 431 kalorii
Węglowodany: Filiżanka parmezanu zawiera 4 gramy węglowodanów i 38 g białka.
Należy jednak pamiętać, że parmezan zawiera również dużo soli, co powinni wziąć pod uwagę ludzie stosujący dietę o niskiej zawartości sodu.
Czy parmezan jest dobry na odchudzanie?
Parmezan jest świetny, jeżeli zależy nam na kontrolowaniu masy ciała. Ma więcej wapnia niż jakikolwiek inny ser, a także jest wypełniony białkiem, które pomaga organizmowi w metabolizowaniu tłuszczu. Ma także niską zawartość laktozy, więc osoby wrażliwe na nabiał mogą jeść go bez wahania.
Czytaj też: 8 zaskakujących wartości odżywczych wody kokosowej
Źródło: Naturalblaze
Zdjęcia: Unsplash
Komentarze
Komentarze