Obecnie sezon na truskawki trwa w pełni. Są smaczne i można z nich przyrządzić wiele pysznych rzeczy. Jednak czy wiemy jak odpowiednio się z nimi obchodzić?
Nie należy ich przechowywać w lodówce, bo one wtedy złapią smak lodówki, tylko po prostu na świeżym powietrzu przez jeden, maksimum, dwa dni. Później trzeba je szybko przerobić na dżem. Świeże truskawki jemy od razu, szypułkę zdejmujemy, chociaż one też są jadalne i mała uwaga, staramy się delikatnie je umyć, możemy je namoczyć w wodzie i od razu je wyciągnąć i osuszyć. Bo im dłużej zatrzymamy je w wodzie, albo im dłużej je płuczemy pod wodą, pozbawimy się też smaku i one pompują tę wodę. To jest jak gąbka, a potem truskawki z wodą to nie jest dobre – przekonuje kucharz i podróżnik Davida Gaboriaud.
Ekspert radzi też, żeby truskawki transportować w łubiankach, ponieważ zdecydowanie wolniej może pojawić się niepowołana pleśń, niż w przypadku foliowych torebek.
ZOBACZ TEŻ:Szkodliwa substancja znaleziona w płatkach śniadaniowych. Może mieć działanie rakotwórcze
Żródło:wprost.pl / pixabay
Komentarze
Komentarze