Będąc w ciąży, warto wziąć sobie do serca pewną mądrą radę. „Należy jeść dla dwojga, a nie za dwoje”. Wiele pań nie przejmuje się tym zbytnio i nadmiernie tyje, doprowadzając tym samym do nadwagi. O tym, jak ważna jest dieta w ciąży przeczytacie w dzisiejszym artykule.
Dieta podczas ciąży powinna być dobrze zbilansowana, składająca się z 4-5 posiłków, nieco bardziej kaloryczna niż ta, którą miałaś dotychczas. Warto jednak nie dać się pokusie i kontrolować swoje ciążowe zachcianki. Okazuje się, że kobiety, które jedzą podczas ciąży zbyt wiele kalorycznych i słodkich potraw, mogą doprowadzić do cukrzycy ciężarnych, stanu przedrzucawkowego, przedwczesnego porodu czy też urodzenia zbyt dużego dziecka.
Jeśli przed ciążą miałaś BMI poniżej 19, powinnaś przytyć 12–16 kg, jeśli miałaś wagę prawidłową (BMI 19–25), najlepiej będzie, jeśli przytyjesz 10–12 kg, przy BMI rzędu 26–29 możesz przybrać na wadze 8–10 kg, a w przypadku otyłości (BMI 30 lub więcej) – maksymalnie 8 kg- czytamy na stronie mjakmama24.pl
Jeśli spodziewasz się bliźniaków zwróć szczególną uwagę na sposób żywienia, gdyż w ciąży bliźniaczej metabolizm jest wyższy niż w pojedynczej. Organizm potrzebuje regularnego dostarczenia białka, tłuszczu i węglowodanów w diecie oraz witamin i składników mineralnych. Zazwyczaj większe jest zapotrzebowanie na niektóre witaminy i minerały, a zwłaszcza na: magnez,
wapń, cynk, żelazo, kwas foliowy czy witaminę D.
Jak żywić się w trakcie ciąży?
Co wyeliminować?
Źródło: mjakmama24.pl
Zdjęcia: Poradnik Żywienia Kobiet w ciąży (Instytut Matki i Dziecka)
Zobacz też: Kupujesz dziecku TE PRODUKTY? Uważaj, ZABURZAJĄ prawidłowy rozwój i powodują wadę wymowy!
Komentarze
Komentarze