Miażdżycy możemy nie zauważyć, bo to stopniowo rozwijający się proces.
Właśnie z tego względu nie powinniśmy lekceważyć miażdżycy. Gdy będzie już zaawansowana, może zagrażać naszemu życiu!
Miażdżyca – co to jest?
Najprościej mówić jest to ograniczenie przepływu krwi w żyłach. Pojawia się na skutek odkładania lipidów (tłuszczów) i tworzenia tzw. blaszek miażdżycowych. Powstają w odpowiedzi na uszkodzenia ścian naczyń krwionośnych i są zbudowane z lipidów, kolagenu i złogów wapnia.
Blaszki zmniejszają przepływ krwi w naczyniach krwionośnych. W efekcie poszczególne narządy są niedotlenione i niedostatecznie odżywione. Z drugiej strony, blaszki miażdżycowe mogą pęknąć i spowodować zator tętnicy. To z kolei może skutkować zawałem lub udarem mózgu. Miażdżyca jest więc bardzo niebezpieczną chorobą.
Kto może mieć miażdżycę?
Na to schorzenie najczęściej narażeni są mężczyźni po 50 roku życia. Niestety jednak na miażdżycę cierpią coraz młodsze osoby. Dodatkowymi czynnikami ryzyka jest palenie papierosów, nadwaga i otyłość, mała aktywność fizyczna, nieprawidłowa dieta, cukrzyca.
Ze względu na zmiany cywilizacyjne, wiele ludzi – bez względu na wiek – ma także na hipercholesterolemię. Jest to zwiększone stężenie cholesterolu we krwi, które prowadzi do zmian miażdżycowych. I to oznacza, że na miażdżycę mogą cierpieć także dzieci!
Co jeść przy miażdżycy?
Prawidłowe odżywianie to nie tylko profilaktyka ale też element leczenia miażdżycy. Jaka więc powinna być dieta dla serca? Przede wszystkim bogata w owoce i warzywa, a ograniczająca spożycie tłuszczu:
- 5 razy dziennie owoce i warzywa – w miarę możliwości wybieraj te czerwone lub pomarańczowe, są bogate w beta karoten i przeciwutleniacze
- produkty zbożowe – najlepiej ciemne pieczywo, produkty pełnoziarniste, kasze, ryż
- produkty mleczne – wybieraj te chudsze np. mleko 2% tłuszczu (a nie 3,2%), podobnie z serami
- ryby – spożywaj 2 razy w tygodniu, nie smaż ryb w panierce, przygotuj je raczej na grillu bądź na parze
- mięso – ogranicz spożycie mięsa, wybieraj chude, nie smaż
- tłuszcze – wybieraj zdrowe tłuszcze roślinne
- dbaj o prawidłową kaloryczność posiłków – odpowiednią do wieku i poziomu aktywności
Czytaj więcej na stronie: https://dietadlaserca.pl/artykuly/cholesterol/dieta-miazdzycowa-co-jesc-przy-miazdzycy/
Główne zasady diety przy miażdżycy
Dodatkowo stosując dietę anty miażdżycową powinniśmy pamiętać by:
- jeść pięć posiłków dziennie
- posiłki powinny być spożywane o stałych porach
- powinny być jedzone w odstępach czasowych co ok. 3 godziny
- nie objadamy się na noc
- kolację jemy na 2-3 godziny przed snem
Poza dietą warto zadbać o odpowiednią ilość ruchu i przebywaniu na świeżym powietrzu. Nawet osoby z nadwagą mogą się ruszać – wystarczy choćby codzienny spacer. Zaczynajmy od niewielkiej, ale codziennej aktywności, z czasem włączając intensywniejszy ruch.
Komentarze
Komentarze