Site icon Dziecko i Figura

Dlaczego warto jeść CZOSNEK? To warzywo posiada MOC…

czosnek

Unsplash

Przez jednych lubiany, przez innych znienawidzony… Czosnek – bo o nim mowa – zawiera liczne składniki, które czynią go naprawdę wyjątkowym.

Mimo iż nie wszyscy lubią jego smak, są też tacy, którzy są wielkimi miłośnikami tego pikantnego warzywa, które, jak się okazuje, niesie wiele korzyści dla naszego zdrowia!

Amerykańscy naukowcy odkryli, że czosnek pomaga zachować zdrowe serce. Badanie wykazało również, że regularne spożywanie tego warzywa, wzmacnia nasz system odpornościowy a także pomaga w walce z infekcjami.

Badacze byli w stanie zidentyfikować w czosnku substancję, która ma korzystny wpływ na komórki mięśni ludzkiego serca. Naukowcy przeprowadzili eksperymenty z udziałem szczurów laboratoryjnych, w trakcie których do organizmów gryzoni wstrzykiwano sztucznie wytworzoną substancję odkrytą w czosnku. Wyniki były uderzające. Po terapii, u zwierząt, ryzyko chorób sercowo-naczyniowych zmniejszyło się kilkakrotnie.

Czytaj też: 7 sposobów, jak uniknąć ryzyka chorób serca

Unsplash

Jak donosi Vista News, dodanie do jedzenia czosnku, skutecznie obniża poziom cholesterolu we krwi. Wcześniej stwierdzono, że niektóre substancje obecne w kompozycji czosnku, działają, jak środki przeciwbakteryjne.

Poza czosnkiem, naukowcy wybrali siedem produktów, które z powodzeniem zastępują antybiotyki. Są to: Echinacea, kwas askorbinowy, ekstrakt z nasion granatu, olej oregano, roztwór srebra koloidalnego, ekstrakt z liści drzewa oliwnego a także chińskie zioło Astragalus.

Korzyści zdrowotne czosnku obejmują:

Źródło: Vista News, Healthline.com

Zdjęcia: Unsplash

Komentarze

Komentarze

Exit mobile version