Jak przechowywać banany? Jak wiadomo, zdania na ten temat są podzielone. Jedni uważają, ze najlepiej smakują te jasnożółte z zielona poświatą, inni natomiast preferują te powoli brązowiejące, a co za tym idzie, również słodsze.
Można się nie zgadzać w kwestii walorów smakowych bananów w różnych fazach, lecz jedno jest pewne – proces dojrzewania bananów jest dość szybki.
Co zatem zrobić, aby nie dopuścić do ich zgnicia? Najlepiej trzymać je w temperaturze pokojowej. W zależności od tego w jakiej fazie je kupiliśmy, banany trzymają się zazwyczaj 2-6 dni.
Wracając do zwolenników ciemnożółtych, słodkich bananów, istnieje wypróbowana metoda dzięki której przyspieszymy czas ich dojrzewania. Chodzi o to, by banany umieścić w brązowej torbie papierowej i ustawić w nasłonecznionym miejscu.
Banany będąc w torbie zaczną wytwarzać gaz etylenowy, który skróci czas ich dojrzewania.
Jeśli jednak chcemy utrzymać banany świeże jak najdłużej, to powinnismy zawinąć je w plastykową folię – to obniży wydzielanie się gazu, a co za tym idzie, spowolni proces dojrzewania.
Możemy również wstawić banany do lodówki. Nawet jeśli skórka zmieni kolor na brązowy, to w środku banan pozostanie świeży.
MG
Źródło: foodal.com
Komentarze
Komentarze