Jesienią częściej sięgamy po gęste, kremowe zupy rozgrzewające. Zupa z dyni to bardzo prosta, a jednocześnie niesamowicie smaczna potrawa. Zawarte w jej składzie mleczko kokosowe sprawi, że zupa będzie miała wyjątkowy i oryginalny smak. Zapraszamy do lektury!
Składniki:
800 g dyni (500 g po obraniu)
250 g ziemniaków
2 łyżki oliwy lub oleju kokosowego
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka mielonej kurkumy
1/4 łyżeczki mielonej ostrej papryki
1 łyżeczka przyprawy curry w proszku
1 łyżka świeżego startego imbiru
1 i 1/2 szklanki bulionu jarzynowego
1 puszka (400 ml) mleka kokosowego
Sposób przygotowania:
Obierz dynię ze skórki, usuń z niej pestki. Kolejnym krokiem jest pokrojenie miąższu w małe kostki.
Pokrojoną w paseczki cebulę oraz czosnek podsmaż na oliwie. Dodaj do nich kawałki dyni, ziemniaków.
Dopraw warzywa solą, a następnie smaż je około 5 minut.
Do podsmażonych warzyw dodaj następujące składniki: kurkumę, ostrą paprykę, starty imbir oraz curry.
Następnym krokiem jest dolanie gorącego bulionu do warzyw. Przykryj garnek i ureguluj ogień, tak aby był średni. Gotuj około 15 minut.
Kiedy zupa jest już gotowa, zmiksuj ją w blenderze. Dodaj do niej mleczko kokosowe.
Smacznego!
Zobacz też: Twoi BLISCY wpadną w zachwyt! Przepis na pyszną i sycącą ZUPĘ KREM Z BURAKÓW
Źródło: justataste.com
Źródło zdjęcia: justataste.com
Komentarze
Komentarze