Jeśli lubicie słodkości, a z drugiej strony dbacie o linię- fit babeczki z ciecierzycy będą idealnym wyjściem z sytuacji! Muffinki są bardzo proste w przygotowaniu, nie wymagają dużych umiejętności kulinarnych. Dużym plusem jest również ich cena. Dzięki temu, że są małe i poręczne, będziecie mogli je zabrać do pracy lub szkoły.
Poniżej prezentujemy składniki oraz sposób przygotowania fit babeczek z ciecierzycy.
Składniki:
200 g ugotowanej ciecierzycy
2 łyżki masła orzechowego
2 jajka
8-9 suszonych moreli
garść żurawiny
6 łyżek śmietany
1 łyżeczka sody
1 cukier waniliowy
płatki migdałów dla udekorowania muffinek
Sposób przygotowania:
W pierwszej kolejności należy zblendować ugotowaną wcześniej ciecierzycę. Następnie dodaj do niej masło orzechowe, jajka, śmietanę, sodę, cukier waniliowy i wymieszaj. Morele należy pokroić na malutkie kawałeczki, oprócz nich dodać do ciasta także żurawinę. Kiedy masa będzie już gotowa, przelej ją do papilotek, a następnie piecz przez 25 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Po wystudzeniu babeczek, udekoruj je płatkami migdałów.
Zobacz też: FIT OREO KOKOSOWE- niskokaloryczne i BEZGLUTENOWE! Będziesz ZACHWYCONY!
Źródło: warzywneinspiracje.pl
Źródło zdjęcia: pixabay.com
Komentarze
Komentarze