Częstym błędem popełnianym przez rodziców jest izolowanie dzieci od czynności kuchennych. Dlaczego warto to zmienić?
Po pierwsze, zapraszając dziecko do wspólnego „kucharzenia” wpływamy na jego rozwój sensoryczny. Dziecko poznaje świat przy pomocy swoich zmysłów. Gotowanie to świetny sposób, by dziecko użyło zmysłu smaku, dotyku ,zapachu podczas przygotowania posiłków.
Po drugie jest dobrym sposobem wyrobienia dobrych nawyków żywieniowych. Podczas gotowania dziecko zdecydowanie spróbuje więcej rzeczy, pozna nowe smaki, a przygotowany przez siebie posiłek bardziej mu posmakuje.
Po trzecie nauczy kreatywności. Pozwólmy dziecku na eksperymentowanie w kuchni, być może odkryjecie nowe potrawy. Ponadto zapraszając dziecko do dekorowania wypieków, uruchamiamy jego wyobraźnię.
Po czwarte nauka gotowania. Dziecko przebywające z rodzicami w kuchni od najmłodszych lat zdecydowanie lepiej poradzi sobie w niej później.
Po piąte buduje pewność siebie. Przygotowany wspólny posiłek, który później docenicie przy stole i pochwalicie wpłynie korzystnie na budowanie u dziecka pewności siebie.
Po szóste nauka. Przygotowanie posiłków to dobry sposób na naukę chociażby matematyki, kiedy odmierzacie produkty, ważycie.
A po siódme to dobry czas na spędzenie wspólnie czasu. Jest to moment kiedy możecie porozmawiać nie tylko o tym co robiliście w ciągu dnia, ale może skłoni dziecko do zwierzeń z własnych problemów.
Zatem zapraszajmy dzieci do kuchni. Wspólnie spędzony czas zacieśni więzy rodzinne a dziecku sprawi dużo frajdy.
źródło:egaga.pl
KB
Komentarze
Komentarze