Dynia jest jednym z najbardziej wartościowych warzyw, które występują o tej porze roku. O jej właściwościach zdrowotnych można napisać długi referat. Jesienią częściej sięgamy po gęste, kremowe zupy rozgrzewające. Ogromną zaletą zup krem jest ich niska wartość kaloryczna, powinniście więc włączyć ją do swojego jadłospisu.
Dzisiaj przedstawiamy propozycję pysznej zupy dyniowej. Jest łatwa i szybka w przygotowaniu.
Do przygotowania zupy potrzebne będą:
1 kg obranej dyni (pamiętaj aby wydrążyć z niej gniazda)
1 cebula
3 ząbki czosnku
1 duża marchew
800 ml bulionu warzywnego
sól
pieprz
oliwa z oliwek do podsmażenia warzyw
jogurt naturalny
Obraną wcześniej dynię pokrój w plastry. Marchew, cebulę oraz czosnek obierz oraz pokrój w małe kawałki. Następnym krokiem jest podsmażenie na oliwie wszystkich warzyw. Gdy zauważysz, że warzywa zmiękły wlej przygotowany wcześniej bulion. Przykryj garnek pokrywką i gotuj na średnim ogniu. W momencie, w którym zauważysz, że warzywa są już miękkie wyłącz zupę z gazu. Po ostygnięciu, zmiksuj zupę blenderem i ponownie ją podgrzej. Zupę dopraw solą i pieprzem. Będzie ona smakowała jeszcze lepiej, gdy do podanej już na talerzu dodasz łyżeczkę jogurtu naturalnego. Smacznego!
Zobacz też: KONIEC z oponką i boczkami! Chodakowska poleca na PŁASKI BRZUCH
Źródło: dbam-o-siebie.pl
Źródło zdjęcia: pixabay.com
Komentarze
Komentarze