W skład pietruszki wchodzą następujące składniki odżywcze: wapń, fluor, chlorofil, kwasy alfa-linolenowe, witaminę B12 oraz żelazo. Pietruszka zawiera mnóstwo kwasu foliowego, bardzo cennego składnika, którego potrzebują w szczególności kobiety ciężarne.
Pietruszka ma właściwości antybakteryjne, przeciwgrzybicze, a także przeciwzapalne. Zawarty w jej składzie kwas alfa-linolenowy skutecznie obniża ciśnienie krwi i ma właściwości oczyszczające.
Co ciekawe, pietruszka może być pomocna w walce o nową, szczupłą sylwetkę. Poniżej znajdziesz przepis na zielony koktajl na bazie pietruszki. Dzięki niemu możesz schudnąć nawet do 3.5 kg tygodniowo!
Składniki
pęczek natki pietruszki
cytryna 1 sztuka
ogórek świeży
szklanka wody
Sposób przygotowania:
Pietruszkę należy oczyścić a następnie umieścić wraz w pokrojonym i obranym ogórkiem w naczyniu blendującym. Następnie należy wycisnąć sok z cytryny i wraz z przegotowaną szklanką wody dodać go do pozostałej części czyli pietruszki i ogórka. Całość blendować około 3-5 min. Smacznego!
Źródło: Pinterest
Źródło zdjęcia: Zostało Ci JEDZENIA po ŚWIĘTACH? Przeczytaj o TYM pomyśle!
Komentarze
Komentarze