Słynny australijski szef kuchni John Torode zdradził, jak przygotować idealny stek – donosi Daily Express.
Najważniejsze to…
Torode wyjaśnił, że najważniejsze jest, aby nie wysuszyć mięsa. Aby to zrobić, należy w porę obróć stek na patelni na drugą stronę. Należy to wykonać w momencie, gdy olej przestanie syczeć, ponieważ dźwięk ten pojawia się z powodu zmieszania się oleju i wody.
„Gdy tylko ciecz odparuje, mięso zaczyna się palić. Odwróć je po upływie około dwóch minut po rozpoczęciu gotowania. Bardzo ważne jest, aby nie przetrzymywać mięsa na patelni” – powiedział Torode.
Sekretny trik
Szef kuchni ujawnił również pewien tajemniczy sekret: podczas smażenia steka, należy go posmarować masłem, a nie patelnię. Po posmarowaniu mięsa należy je posolić i posypać przyprawami, aby sól nie wchłonęła całej wilgoci. Kucharz poradził też, aby po usmażeniu stek nieco ostygł, a dopiero potem należy go pokroić i podać do zjedzenia.
Czytaj też: OBRZYDLIWE nawyki żywieniowe Chińczyków! Zjadają NAWET…
Jak zrobić idealny sos do steka?
Szef kuchni zdradził też swój sposób na pyszny domowy sos. Tę samą patelnię, na której usmażono stek, należy postawić na średnim ogniu i wylać na nią lampkę brandy. Następnie należy usmażyć grzyby i dodać do nich śmietanę, a potem łyżkę musztardy. W dalszej kolejności sos należy posypać ziołami i podawać z mięsem.
Źródło: Daily Mail
Zdjęcie: Pixabay
Komentarze
Komentarze