Banany są pyszne i bardzo zdrowe. Zastanawiałaś się kiedyś, co się stanie z twoim ciałem, jeśli każdego dnia będziesz zjadać dwa banany?
Czy zastanawiałaś się kiedyś, co dobrego tkwi w bananie? Banany, oprócz tego, że są bogate w witaminę B6, są również dobrym źródłem witaminy C, błonnika pokarmowego i manganu. Banany są też beztłuszczowe, nie zawierają cholesterolu i praktycznie nie mają sodu.
Oto najważniejsze korzyści zdrowotne bananów!
1. Tryptofan w bananach przekształca się w serotoninę, która odpowiada za poprawę nastroju.
2. Potas, naturalne oleje, witaminy i węglowodany zawarte w bananach, pomagają zmiękczyć i wygładzić włosy, a także ochronić ich naturalną elastyczność i zapobiegać rozdwajaniu się końcówek.
3. Nisko glikemiczne węglowodany w bananie zapewniają nam stały dopływ energii.
Czytaj też: Niezwykłe właściwości kiwi! Owoc ten może sprawić, że…
4. Banany są bogate w żelazo, które stymuluje czerwone krwinki i produkcję hemoglobiny, niezbędną do zapobiegania anemii.
5. Potas zawarty w bananach pomaga regulować ciśnienie krwi, a ponadto, są one pokarmem o niskiej zawartości sodu, niezbędnym dla osób, które muszą kontrolować ciśnienie. Potas pomaga również zapobiegać krzepnięciu krwi i udarom.
6. Banany mogą również zapobiegać skurczom mięśni, ze względu na wysoki poziom potasu.
7. Banany są jednym z najlepszych owocowych źródeł witaminy B6.
Witamina B6 z bananów jest łatwo wchłaniana przez organizm, a średni banan może zapewnić około jednej czwartej dziennego zapotrzebowania na witaminę B6.
Witamina B6 pomaga ciału:
- produkować czerwone krwinki
- metabolizować węglowodany i tłuszcze, zamieniając je w energię
- metabolizować aminokwasy
- usuwać niepożądane substancje chemiczne z wątroby i nerek
- utrzymywać zdrowy układ nerwowy
Witamina B6 jest również dobra dla kobiet w ciąży, ponieważ pomaga zaspokoić potrzeby rozwojowe ich dziecka.
Czytaj też: Oto 10 owoców o właściwościach leczniczych!
Źródło: Healthxchange.sg
Zdjęcia: Unsplash
Komentarze
Komentarze