Tuńczyk w puszce jest łatwo dostępny i dość popularny w naszym kraju. Sięgamy po niego bo myślimy, że to samo zdrowie. Jednak nic bardziej mylnego. Możemy sobie poważnie zaszkodzić.
Rtęć rządzi
Tuńczyk zawiera dużo rtęci. Przekracza ona czasem dopuszczalną ilość. Należy szczególnie uważać bo jest to metylortęć, która powoduje problemy ze wzrokiem, nerkami oraz płucami.
Sól
Tuńczyk ma intensywny smak. Jest to zasługa dużej ilości sztucznie dodawanej soli. Mimo, że sód jest potrzebny naszemu organizmowi, to jego nadmiar w naszym organizmie prowadzi do udaru mózgu i zawału serca.
Intensywne połowy
Zbyt intensywne połowy zmniejszają ilość ryb. Poważnie też szkodzą ekosystemowi, w którym żyją.
Zagrażają innym gatunkom
Intensywne połowy zagrażają delfinom ponieważ te wpadają przez przypadek do sieci. W efekcie umierają w męczarniach.
Pasożyty
Wewnątrz tuńczyka mogą występować pasożyty, które są niebezpieczne dla ludzi. Nie zawsze znikają w procesie gotowania. W tuńczyku występuje szkodliwa histamina, która tworzy się też na sfermentowanych produktach. To powoduje alergię u wielu osób. Jeśli otwieramy już tuńczyka w puszce, to natychmiast musimy go zużyć.
źródło: aldiario.com
zdjęcie: pexels.com
Komentarze
Komentarze