Jesz tuńczyka z puszki ? Koniecznie przestań ! To niszczy Twoje zdrowie !

Tuńczyk w puszce jest łatwo dostępny i dość popularny w naszym kraju. Sięgamy po niego bo myślimy, że to samo zdrowie. Jednak nic bardziej mylnego. Możemy sobie poważnie zaszkodzić.

Rtęć rządzi

Tuńczyk zawiera dużo rtęci. Przekracza ona czasem dopuszczalną ilość. Należy szczególnie uważać bo jest to metylortęć, która powoduje problemy ze wzrokiem, nerkami oraz płucami.

Sól

Tuńczyk ma intensywny smak. Jest to zasługa dużej ilości sztucznie dodawanej soli. Mimo, że sód jest potrzebny naszemu organizmowi, to jego nadmiar w naszym organizmie prowadzi do udaru mózgu i zawału serca.

Intensywne połowy

Zbyt intensywne połowy zmniejszają ilość ryb. Poważnie też szkodzą ekosystemowi, w którym żyją.

Zagrażają innym gatunkom

Intensywne połowy zagrażają delfinom ponieważ te wpadają przez przypadek do sieci. W efekcie umierają w męczarniach.

Pasożyty

Wewnątrz tuńczyka mogą występować pasożyty, które są niebezpieczne dla ludzi. Nie zawsze znikają w procesie gotowania. W tuńczyku występuje szkodliwa histamina, która tworzy się też na sfermentowanych produktach. To powoduje alergię u wielu osób. Jeśli otwieramy już tuńczyka w puszce, to natychmiast musimy go zużyć.

źródło: aldiario.com

zdjęcie: pexels.com

Komentarze

Komentarze