Site icon Dziecko i Figura

Maliny – dlaczego warto je jeść?

maliny

Unsplash

Mimo iż o tej porze roku możemy dostać je tylko w formie mrożonej, warto włączyć do swojej diety te zdrowe i przepyszne owoce. Dlaczego?

Jakie wartości mają maliny?

Maliny są piękne, soczyste i wspaniale smakują. Są niskokaloryczne (jedyne 52 kcal na 100 g) i mają niski indeks glikemiczny (25). Przy okazji są bogatym źródłem naturalnego błonnika i przeciwutleniaczy. To właśnie wysokie zdolności antyoksydacyjne przyczyniają się do wyjątkowości malin. Badania wykazały, że organiczne związki chemiczne, takie jak antocyjany, taniny, kwercetyna, kwas galusowy, cyjanidyna, pelargonidyna, katechiny, kemferol i kwas salicylowy (antyoksydanty) – pomagają w walce z nowotworami, starzeniem się, stanami zapalnymi i chorobami neurodegeneracyjnymi. Maliny zawierają ich bardzo dużo.

Czytaj też: Figi – wspaniałe owoce, które warto włączyć do swojej diety

Unsplash

Trzeba jeszcze nadmienić, że świeże owoce charakteryzują się wysoką zawartością witaminy C, która również posiada właściwości przeciwutleniające. Dodatkowo, podnosi odporność organizmu i zapobiega wpływowi wolnych rodników. Działanie antyoksydacyjne wykazują także witaminy A oraz E, które także występują w malinach.

Pod względem pojemności antyoksydacyjnej (ORAC), maliny zajmują pierwsze miejsce na liście biologicznych antyutleniaczy. Te owoce jagodowe zapewniają także porządną dawkę minerałów, takich jak: potas, mangan, miedź, żelazo i magnez. Potas reguluje pracę serca i ciśnienie krwi, mangan wspiera tworzenie enzymów, miedź i żelazo biorą udział w produkcji czerwonych krwinek, a magnez zapewnia prawidłowe funkcjonowanie układu ruchowego i nerwowego.

Mimo wszystko maliny mają swoje wady – mogą wywoływać silne reakcje alergiczne, ich sok trwale zabarwia tkaniny, a cena sklepowa nie jest najniższa.

Czytaj też: Oto 10 owoców o właściwościach leczniczych!

Źródło: Nutrition-and-you.com

Zdjęcia: Unsplash

Komentarze

Komentarze

Exit mobile version