Banany to łatwo dostępne i dość tanie owoce. Zawierają cenne składniki mineralne: wapń, fosfor, fluor, magnez. Są też źródłem cennych witamin: C, B1, B2, B12, A, E i w minimalnym stopniu wit. D. Dlaczego warto je jeść? Odpowiedź znajdziecie poniżej.
Banany są bogatym źródłem potasu. Potas wchodzi w reakcję z sodem w celu kontrolowania poziomu płynów w organizmie. To może mieć znaczący wpływ na utratę wagi, ponieważ nadmiar wody w twoim ciele powoduje, że czujesz się i wyglądasz jak balon. Potas zawarty w bananach, pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu twojego serca.
Niski poziom fosforu wiąże się z wysokim BMI (wskaźnik masy ciała). Przeprowadzone w ostatnim czasie badania wykazały, że suplementacja fosforem pomaga osobom otyłym obniżyć zbyt wysokie BMI. Ponadto uczestnicy, którzy przyjmowali fosfor stracili kilogramy, zmniejszyli obwód talii, a także potwierdzili, że nie mieli napadów głodu. Pamiętaj aby włączyć do swojej diety banany, bogate w ten składnik.
Banany mogą być wspaniałym antydepresantem! Wszystko za sprawą zawartego w nich tryptofanu. Tryptofan jest białkiem, które organizm przekształca w serotoninę, poprawiającą nastrój i poziom odczuwanego szczęścia.
W składzie bananów znajdziemy mnóstwo przeciwutleniaczy i karotenoidów, ale także minerałów, które istotnie wpływają na poprawę widzenia. Jeśli zmagasz się z zaćmą, ślepotą nocną czy jaskrą, koniecznie włącz je do swojej diety.
Zobacz też: Unikasz ŚNIADANIA? Uważaj, możesz SIĘ NABAWIĆ TEJ NIEBEZPIECZNEJ CHOROBY!
Źródło: Youtube
Źródło zdjęcia: Youtube
Komentarze
Komentarze