Morele to żółto-pomarańczowe owoce, które należą do rodziny różowatych, tak jak brzoskwinia, gruszka i jabłko.
Są malutkie, pokryte delikatną i gładką skórką. Morele dostępne są i spożywane jako świeży owoc oraz suszony. Obie formy jedzenia są równie odżywcze. Zazwyczaj pojawiają się w sezonie letnim. Są uprawiane w wielu krajach świata. Najbardziej popularne w krajach Ameryki Północnej, Ameryki Południowej i Nowej Zelandii. Są bardzo bogate w wartości odżywcze.
Pojedynczy, świeży owoc średniej wielkości zapewnia 4,6% witaminy C, 3,7% witaminy A, 3,3% miedzi, 2,7%, 2,5% potasu i tylko 17 kalorii!
Poniżej przedstawiamy korzyści zdrowotne płynące z moreli.
1. Dobre dla oczu
Liczne badania wykazały, że jedzenie moreli jest bardzo korzystne dla zdrowia oczu. Spożywanie dwóch lub trzech owoców w ciągu dnia zapobiega występowaniu zwyrodnienia plamki żółtej. Jest to zaburzenie oka i jedna z przyczyn utraty wzroku u osób starszych.
Dwie lub trzy porcje mogą wydawać się zbyt dużą ilością owoców, ale przemycenie ich w każdym posiłku pomoże osiągnąć ten cel. Wystarczy wrzucić kilka plasterków do porannej miski płatków śniadaniowych lub dodać morele do koktajlu mlecznego. Smacznego!
2. Bogate źródło przeciwutleniaczy
Kiedy morele dojrzewają są bogatym źródłem przeciwutleniaczy. Przeciwutleniacze są wymagane przez organizm w celu ułatwienia naturalnego funkcjonowania organizmu. Im większa ilość przeciwutleniaczy w organizmie, tym szybsza eliminacja toksyn.
Ale to nie wszystko! Morele są także bogate w witaminy i mają wysoką zawartość karotenu. Przeciwutleniacze są użyteczne dla wzrostu komórek w organizmie oraz pomagają w poprawie funkcjonowania układu odpornościowego. Osoby, które jedzą więcej moreli są więc mniej podatne na choroby.
3. Wysoka zawartość błonnika
Suszone morele są jednym z najlepszych źródeł błonnika. Zawierają ten rodzaj błonnika, który łatwo się rozpuszcza, co jest bardzo korzystne dla organizmu. Pomaga także w rozkładaniu kwasów tłuszczowych, dzięki czemu jelita lepiej pracują. Wysoka zawartość błonnika utrzymuje ochronę przed zaburzeniami żołądkowo-jelitowymi.
4. Zdrowe dla serca
Wysoka zawartość rozpuszczalnego błonnika jest również korzystna dla zdrowia serca. Dlaczego? Błonnik jest użyteczny przy zmniejszaniu poziomu LDL, a tym samym obniża ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych. Pół szklanki moreli jest korzystne dla zdrowia serca. Na zdrowie!
5. Potas
Owoce takie jak morele i należące do tej samej rodziny różowatych, są bogate w potas a wysoki poziom potasu jest bardzo korzystny dla organizmu. Jest wymagany, aby utrzymać stabilny poziom ciśnienia krwi. Niedobór potasu może powodować nadciśnienie, co może prowadzić nawet do zawału serca.
6. Źródło żelaza
Choć większość owoców w rodzinie śliwek zawiera znaczne ilości żelaza, najlepszym z nich są bez wątpienia morele. Większość suszonych owoców zawiera żelazo, które uniemożliwia wystąpienie niedokrwistości. Niedokrwistość jest zaburzeniem krwi, do którego dochodzi, kiedy jest zbyt mało czerwonych krwinek. Można to rozpoznać po zawrotach głowy, osłabieniu i zmęczeniu.
Według danych Światowej Organizacji Zdrowia, jest to jedna z najpoważniejszych chorób odżywczych na całym świecie. Na niedokrwistość są narażone zwłaszcza młode dziewczyny i kobiety, ponieważ tracą krew co miesiąc podczas menstruacji.
7. Rak
Bogate w przeciwutleniacze morele obniżają także ryzyko rozwoju raka. Jakim cudem? Przeciwutleniacze niwelują powstawanie wolnych rodników, które są szkodliwe dla organizmu. Są one wytwarzane przez zanieczyszczenia środowiska i promienie ultrafioletowe. Tak więc, przeciwutleniacze są korzystne i pomocne przy procesie wzrostu komórek. Ale to nie wszystko! Chronią też nas przed wieloma rodzajami nowotworów, w tym raka płuc, przełyku i krtani.
8. Starzenie się skóry
Wysoki poziom przeciwutleniaczy jest nie tylko pomocny w ochronie przed rakiem, ale jest również bardzo cenny dla utrzymywania zdrowej skóry. Morele zmniejszają szybkość starzenia się skóry, pomagają jej się odprężyć i ujędrnić. Ale to nie wszystko! Dzięki nim nasza skóra jest także wolna od trądziku i innych tego typu problemów.
9. Pomaga schudnąć
Duża ilość błonnika sprawia, że morele są idealne dla tych, którzy chcą stracić kilka kilogramów. Możesz jeść je w każdych ilościach bez obawy tycia.
10. Lek na astmę
Przeciwutleniacze zmniejszają ilość zanieczyszczeń, które zalegają w organizmie. Astma jest chorobą płuc, która sprawia, że płuca są słabe i choremu trudno oddychać. Trzymaj się z dala od zanieczyszczeń i jedz morele!
11. Wzmacnia kości
Morele są bogate w wapno, które jest wymagane do tworzenia i rozwoju kości. Brak wapnia powoduje zaburzenia kości zwane osteoporozą. Wysoka zawartość wapnia jest zatem korzystna i pozwala uniknąć kruchych, łamliwych kości.
Lubisz jeść morele? To świetnie, ponieważ owoce te nie tylko są pyszne, ale też bardzo zdrowe!
Czytaj też: Oto 10 owoców o właściwościach leczniczych!
Źródło: Nutrition-and-you.com
Zdjęcia: Pixabay
Komentarze
Komentarze