Jest najbardziej znanym i prawdopodobnie najstarszym napojem na świecie. W Chinach uprawiano ją już 5 000 lat temu. W rankingach picia herbaty Polska zajmuje 5 miejsce. Statystyczny Polak wypija jej 1,2 kg rocznie. Nasz wybór najczęściej pada na czarną. A jakie są jeszcze rodzaje herbaty i jakie mają właściwości? Zobaczcie:
- herbata biała: uważana jest za najzdrowszą herbatę i nazywana jest eliksirem młodości; ten gatunek herbaty poddawany jest lekkiej fermentacji, a nazwa wywodzi się od koloru naparu. Jest bogatym źródłem flawonoidów, które działają antynowotworowo oraz zapobiegają chorobom serca alergiom i opóźniają procesy starzenia;
- herbata zielona: powstaje z niefermentowanych liści, jest bogata w witaminę C, poprawia pracę serca, obniża cholesterol, działa przeciwbólowo, antybakteryjnie i antynowotworowo, zmniejsza ryzyko powstania kamieni w nerkach, wątrobie, pęcherzu, zapobiega wolnym rodnikom;
- herbata czerwona: jej liście poddaje się półfermentacji; przede wszystkim słynie ze swoich właściwości odchudzających, gdyż poprawia trawienie rozbija zbędny tłuszcz, dodatkowo wspomaga pracę wątroby, wpływa na zmniejszenie poziomu cholesterolu, a także poprawia kondycję skóry i włosów;
- herbata czarna: powstaje na skutek całkowitej fermentacji liści; polecana jest osobom pracującym umysłowo, ponieważ dobrze pobudza, poprawia koncentrację i wspomaga krążenie krwi. Ponadto wykazuje działanie przeciwbiegunkowe, przyspiesza trawienie i hamuje rozwój bakterii;
- herbata żółta: jej liście są poddawane lekkiej fermentacji; słynie przede wszystkich z właściwości przyspieszających trawienie i oczyszczających z toksyn. Niestety trudno dostać ją w Europie.
Herbata oprócz walorów smakowych ma również sporo zdrowotnych. Wystarczy ją tylko dobrać do naszych potrzeb.
źródło: wiecejnizzdrowie.pl
zdjęcie: pixabay.com
KB
Komentarze
Komentarze