Według naukowców uniwersyteckich z Izraela i Singapuru, stosowane powszechnie sztuczne słodziki takie jak aspartam, sukraloza, sacharyna, neotam, adwantam i acesulfam potasowy-k mogą mieć zabójczy wpływ na na bakterie jelitowe. Jeśli przerzuciłeś się na dietetyczną colę w celu ograniczenia cukru, koniecznie przeczytaj ten artykuł!
W próbie laboratoryjnej sześć substancji słodzących zostało poddanych działaniu bakterii powszechnie występujących w jelitach, które następnie zostały genetycznie zmodyfikowane, aby zawierały związki fluorescencyjne. Miały one świecić, po wykryciu toksyn. Naukowcy odkryli, że toksyny były uwalniane, gdy bakterie jelitowe były narażone na działanie każdego sztucznego słodzika. Badacze dowiedli, że wystarczył zaledwie 1 mg/ml sztucznych substancji słodzących!
„Jest to kolejny dowód na to, że spożywanie sztucznych słodzików niekorzystnie wpływa na aktywność bakterii jelitowych. Sytuacja ta może powodować szeroki zakres problemów zdrowotnych”- powiedział jeden z naukowców, biorących udział w badaniu.
Mimo, że rynek napoi „dietetycznych” szczyci się pozytywną opinią konsumentów, warto zwrócić uwagę na wyniki przedstawionego w artykule badania. Stosowanie sztucznych słodzików może doprowadzić nas do wielu chorób: otyłości, raka, cukrzycy, migreny.
Zobacz też: Twoje DZIECKO nie chce się UCZYĆ? Jest na to PROSTY SPOSÓB
Źródło: thesun.co.uk
Źródło zdjęć: thesun.co.uk, pixabay
Komentarze
Komentarze