Wiele osób zjada codziennie jajka, nie mając świadomości, jak ważną rolę odgrywają one w naszym życiu. Jaja to produkt niebywale istotny w codziennej diecie. Jakie są ich właściwości zdrowotne? Jakim chorobom mogą zapobiegać? Tego dowiecie się w dzisiejszym artykule.
Wzmacniają mięśnie, zęby oraz kości
Zawarte w nich aminokwasy, których organizm nie jest w stanie wyprodukować sam powodują, że nasze mięśnie działają sprawniej niż dotychczas. Wapń, który znajdziemy w składzie jajek zapobiega osteoporozie. . Zjedzone rano jajko dostarczy Twojemu organizmowi niezbędnych składników odżywczych i minerałów.
Wspomagają proces odchudzania
Czy zauważyliście, że osoby, które ćwiczą na siłowni często jędzą dania jajeczne (omlety, jajka na miękko, jaja sadzone) ? Dieta bogata w nabiał generuje w organizmie uczycie sytości, wspomaga proces odchudzania, a jednocześnie dostarcza do organizmu niezbędne białka, które istotnie wpływają na rozrost masy mięśniowej.
Zapobiegają anemii
Jaja, szczególnie indycze- są wspaniałym źródłem żelaza. Żelazo determinuje w organizmie produkcję hemoglobiny oraz białych krwinek, które odpowiadają za nasz poziom odporności. Warto więc sięgnąć po jajka, jeśli chcemy zapobiec anemii.
Zapobiegają chorobom układu krążenia
„Zjadanie jednego jaja dziennie jest doskonałym sposobem zapewnienia organizmowi niezbędnych i cennych składników odżywczych. Naukowe opinie dotyczące cholesterolu zawartego w jajach zmieniły się w ostatnich latach. Pomimo, że w jajach znajduje się cholesterol, to zawiera ono również lecytynę, która ogranicza jego odkładanie się w organizmie i redukuje ryzyko związane z występowaniem chorób układu krążenia”- możemy przeczytać na stronie farmio.com
Zobacz też: CHARAKTERYSTYCZNE OBJAWY CUKRZYCY! ROZPOZNAJ JE, ZANIM BĘDZIE ZA PÓŹNO
Źródło: lolmania.pl
Źródło zdjęcia: pixabay.com
Komentarze
Komentarze