W sezonie letnim jemy znacznie większą ilość lodów, ale czy zwracamy dostateczną uwagę czy, aby bezpiecznie się z nimi obchodzimy?
Z badań TNS OBOP wynika, że lody są ulubionym deserem wśród Polaków. Dietetyk oraz doradca odżywiania, Ewa Wijatkowska przestrzega, żeby pamiętać o ważnych rzeczach w czasie jedzenia lodów w okresie letnim.
Po pierwsze nie należy dopuścić do roztopienia jeśli zaraz ich nie zjemy. Raz rozmrożonych lodów nie należy ponownie zamrażać. Po maksymalnym rozmrożeniu lodów do płynnej konsystencji, kiedy dodatkowo panuje wysoka temperatura otoczenia, może dojść do rozwoju bakterii i drobnoustrojów. Pałeczki salmonelli mogą już znajdować się w gotowym produkcie, jeśli żywność została zakażona przed rozmrożeniem i ponownym zamrożeniem– tłumaczy dietetyk.
ZOBACZ TEŻ:Zapomniał, że zostawił syna w aucie. Dziecko przepłaciło za to życiem
Jedzenie silnie roztopionych lodów może doprowadzić do zatrucia pokarmowego, a w konsekwencji do bólu brzucha, wymiotów, biegunki i gorączki. Kupując lody należy zawsze sprawdzać datę przydatności oraz czy ich powierzchnia jest gładka, jednolita, bez kryształków.
Najlepszym sposobem na ich przetransportowanie jest izotermiczna torba na mrożonki. Produkty te przechowujemy w zamrażalniku, najlepiej w temperaturze -18stopni Celsjusza. Optymalna temperatura lodów do spożycia powinna wynosić około minus 4 stopnie. Wtedy mają odpowiednią konsystencję i są smaczne.
Żródło:wpkuchnia/ piaxaby
Komentarze
Komentarze