W dzisiejszym artykule przychodzimy do was z przepisem na klasyczną i prostą w przygotowaniu babkę piaskową. To idealny pomysł na niedzielny deser. Jest pysznym dopełnieniem do ciepłych napojów, takich jak kawa czy herbata. Zapraszamy do lektury.
Składniki:
250 g masła lub margaryny
200 g cukru
4 jajka
szczypta soli
150 g mąki pszennej*
150 g skrobi ziemniaczanej
Dodatkowo:
cukier puder do posypania (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
W misce wymieszaj mąkę pszenną ze skrobią ziemniaczaną. Oddziel białka od żółtek. Masło zmiksuj na najwyższych obrotach ze szczyptą soli na jasną, kremową masę. Dalej miksując, na najwyższych obrotach, dodawaj stopniowo cukier, a następnie po jednym żółtku. Każde żółtko należy miksować około 1 minuty.
Dodaj wymieszaną mąkę do utartej masy, a następnie wymieszaj całość raz jeszcze. Nie powinno to trwać zbyt długo, jedynie do momentu połączenia się składników. Przygotowane wcześniej białka ubij na sztywno i dodawaj porcjami do ciasta, mieszając łyżką drewnianą lub szpatułką.
Przygotowaną masę wlej do formy keksowej, posmarowanej wcześniej masłem i obsypanej mąką. Powinna wystarczyć forma o długości 25 cm, przy większych jajkach należy użyć dłuższej formy. Piecz ciasto około godziny w temperaturze 160 stopni Celsjusza, na ustawieniu pierkarnika góra-dół.
Kiedy ciasto ostygnie, możesz je posypać cukrem pudrem dla smaku.
Zobacz też: WOW! Ciasto na diecie? Teraz już TAK! Poznaj fit desery!
Źródło zdjęcia: Youtube
Źródło: przepis ze strony domowe-wypieki.pl
Komentarze
Komentarze