Pyszne ciasta nie muszą stanowić przysmaku zakazanego na diecie! Co więcej, możesz przemycić w nich cenne składniki pochodzące z warzyw.
Tak, to możliwe – nawet ze szpinaku bez problemu wyczarujesz zielony, słodki deser. A z fasoli? Apetyczne, kruche ciasteczka a’la angielskie chocolate chip cookies, w których składzie nie ma nawet grama mąki. I choć klasyczne ciasto marchewkowe to już mniejsza niespodzianka, chlebek cukiniowy z pewnością Cię zaskoczy!
Na deserach przyrządzonych z warzyw nie ucierpiała jeszcze żadna dieta. Szczególnie, gdy połączysz je ze składnikami będącymi naturalną alternatywą dla białego cukru, czy zastępnikami mąki pszennej o niższym indeksie glikemicznym. Co więcej, te ciasta sprawdzą się jako przekąska po treningu, gdyż większość z nich ma w składzie sporo roślinnego białka lub energetyczne masło orzechowe. Gotowa na ucztę bez wyrzutów sumienia?
Na pierwszy ogień – BURACZANE CIASTO CZEKOLADOWE
Składniki:
50 g kakao
175 g mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
200 g drobnego cukru do wypieków
250 g ugotowanych buraków, zmiksowanych na puree
3 duże jajka
200 g oleju słonecznikowego lub rzepakowego
100 g gorzkiej czekolady bardzo drobno posiekanej
Do miski wsyp mąkę, kakao, proszek do pieczenia i cukier. Wymieszaj i odstaw.
Blenderem zmiksuj do gładkości puree z ugotowanych buraczków, jajka i olej. Do zmiksowanych mokrych składników dodaj przesiane suche składniki i wymieszaj rózgą kuchenną do połączenia. Dodaj drobniutko posiekaną czekoladę, wymieszaj.
Dno tortownicy o średnicy 23 cm wyłóż papierem do pieczenia. Przelej ciasto. Piecz w temperaturze 160 – 170ºC przez około 40 – 45 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjmij, wystudź, po wierzchu rozprowadź gęstniejącą polewę czekoladową.
Smacznego!
DB
Komentarze
Komentarze