Nie masz pomysłu na dzisiejszy obiad? Koniecznie przygotuj sałatkę z awokado i tuńczykiem. Awokado nadaje przepisowi na sałatkę z tuńczyka zdrową i bardzo kremową konsystencję. Dzięki temu, nie musisz używać w późniejszym etapie majonezu. Sok z cytryny i kolendra sałatce niesamowitego świeżego smaku – może to być Twoja nowa ulubiona sałatka z tuńczyka.
W sałatce znajdziesz mnóstwo zdrowych składników.
Naukowcy informują, że awokado może być pomocne w regulowaniu poziomu cukru we krwi. Przeprowadzono badanie, podczas którego uczestnicy dodali połowę awokado do obiadu. Okazuje się, że po spożyciu awokado następuje uregulowanie poziomu cukru we krwi. U osób, które pominęły dodanie awokado do posiłku nastąpił znaczny wzrost tego poziomu.
Oprócz tego, awokado posiada bardzo dużo właściwości leczniczych. W jego składzie znajdują się dobroczynne kwasy, które obniżają poziom złego cholesterolu i regulują pracę jelit.
Składniki:
450 gram tuńczyka (z puszki)
1 ogórek
2 duże lub 3 średnie awokado
1 mała cebula
1/4 szklanki kolendry
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka soli morskiej lub do smaku
1/8 łyżeczki czarnego pieprzu
Sposób przygotowania:
W dużej misce z sałatką połącz wszystkie składniki: pokrojony ogórek, plasterki awokado, cienko pokrojoną czerwoną cebulę, odsączonego tuńczyka i 1/4 szklanki kolendry. Następnie dodaj do nich 2 łyżki soku z cytryny, 2 łyżeczki oliwy z oliwek, 1 łyżeczką soli i 1/8 łyżeczki czarnego pieprzu. Wszystko dokładnie wymieszaj. Gotowe!
Życzymy smacznego!
Źródło zdjęcia: Youtube
Zobacz też: Chcesz SCHUDNĄĆ? Zrób te TRZY rzeczy!
Komentarze
Komentarze