Site icon Dziecko i Figura

Nie samym piernikiem żyje człowiek, czyli świąteczny przepis na słodkości, którym zaskoczysz gości!

W najbliższych tygodniach czeka nas iście  magiczny czas pełen radości, poszukiwania prezentów i pospiesznych przygotowań. Nawet jeśli biała pierzynka nie przykryła jeszcze ulic, świąteczną atmosferę możemy wyczuć przez zapach pierników unoszący się w kuchni.  Chyba, że w tym roku wyjątkowo znudził  wam się ich smak, chcecie zaskoczyć gości  nietypowymi słodkościami lub po prostu nie znajdziecie czasu na ich dekorację? Bez obaw, coś zaradzimy. Przecież nikt nie powiedział, że to akurat słynny Ciastek ze Shreka musi zagościć na świątecznym stole.

https://www.instagram.com/celinblog/

Ciastka snickerdoodle

liczba porcji: 6 – 8

czas przygotowania: 20 minut + chłodzenie

Składniki:

https://www.instagram.com/bakeritablog/

Wykonanie:

Krok 1 

180 g cukru pudru zmiksuj z masłem oraz brązowym cukrem aż do uzyskania puszystości masy ( około 3 minuty). Następnie dodaj jajka i ekstrakt waniliowy, wszystko razem miksując.

Krok 2 

Do uzyskanej masy dodaj przesianą mąkę, sól oraz proszek do pieczenia – zmiksuj raz jeszcze.

Krok 3 

Następnie miskę z przygotowaną masą przykryj folią i wstaw do lodówki na 45 minut. Następnie w miseczce wymieszaj 110 gram cukru pudru z cynamonem. Po upływie 45 minut z zimnego ciasta uformuj kulki, każdą z nich obtocz w cynamonowym cukrze.

Krok 4

Dwie duże blachy wyłóż papierem do pieczenia, a następnie w dużych odstępach ułóż na nich kulki.

Czas pieczenia: 12 – 15 minut, aż do momentu, gdy ciasteczka uzyskają kolor złotobrązowy

Zatem życzymy udanych wypieków!

https://www.instagram.com/myfoodiedays/

Zdjęcie główne: https://www.instagram.com/emabra94/

Komentarze

Komentarze

Exit mobile version