Obecnie w Polsce mamy dwieście odmian tego warzywa, z czego ponad 40 jest stale w obrocie. W latach 90 popadł w niełaskę, ale teraz wraca na niego moda. Ziemniak– warzywo dostępne przez cały rok i co najważniejsze nieprzetworzone. Co warto o nim wiedzieć?
Przede wszystkim jest źródłem:
- witamin C i B, odpowiedzialnych za wzmocnienie układu odpornościowego i nerwowego;
- składników mineralnych- potasu, magnezu, żelaza, wapnia i fosforu;
- dobrego białka, podobnego do kurzego.2.
Nie zawiera glutenu, więc są szczególnie polecany osobom będącym na diecie bezglutenowej . A do tego ma mało kalorii- w 100 g po ugotowaniu ziemniaki mają ich zaledwie 76.
Na naszym rynku wyróżnia się 3 podstawowe typy ziemniaków:
- A- sałatkowy, który nie rozsypuje się po ugotowaniu i sprawdzi się jako dodatek do zup i sałatek;
- C- mączysty- dzięki zawartej w nich skrobi, nadaje się do placków ziemniaczanych, knedli, frytek i puree;
- B- średni typ, najczęściej używany do obiadów.
To zdrowe i smaczne warzywo może być podstawą wielu smacznych i zaskakujących potraw.
źródło: newsweek.pl
zdjęcia: pixabay.com
KB
Komentarze
Komentarze