Awokado ma wiele zastosowań. Czy wiedzieliśmy jednak o równie bogatych korzyściach płynących ze zjadania pestki tego owocu?
Jak się okazuje pestka z awokado ma jeszcze bardziej silniejsze właściwości odżywcze niż sam owoc.
Oto co kryje w sobie pestka awokado:
1. Obniża poziom cholesterolu, ponieważ zawarty w niej olej jest źródłem blisko 70proc. aminokwasów
2.Zwalcza stany zapalne oraz wzmacnia odporność organizmu. Może być naturalnym lekarstwem na artretyzm i bolące stawy.
3.Źródło błonnika. W pestce awokado znajduje się większa ilość błonnika niż w jakimkolwiek innym owocu
4.Zapobiega przedwczesnemu starzeniu się (wzmacnia włosy, skórę, paznokcie)
5.Wspomaga odchudzanie, ponieważ obniża poziom cukru we krwi.
ZOBACZ TEŻ:POJEDYNEK Lewandowskiej z Chodakowską! GWIAZDY RYWALIZOWAŁY O…
Jak jeść pestkę awokado?
Możesz ją zgrillować, upiec, zetrzeć na tarce i dodawać tak naprawdę do wielu posiłków np. (do sałatek, jogurtów, zup, owsianki, soków). Pestki mają lekko gorzki smak, dlatego warto spożywać je w niewielkich ilościach.
Źródło:krokdozdrowia/pixabay
Komentarze
Komentarze