Site icon Dziecko i Figura

Obalono popularny mit dotyczący jabłek

jabłek

Pixabay

Zhang Chunrong, główny lekarz i profesor na Pekińskim Uniwersytecie Medycyny Chińskiej, obalił popularny mit dotyczący jabłek i ich korzyści zdrowotnych.

Jak jeść jabłka?

Specjalista powiedział, że jabłka należy jeść, przestrzegając pewnych zasad. Na przykład nie można ich regularnie łączyć ze słodkimi ziemniakami, ponieważ może to prowadzić do zaburzeń żołądkowo-jelitowych, a nawet chorób.

Lekarz podkreślił, że produkt bogaty w skrobię prowokuje wydzielanie kwasu w organizmie. Jednocześnie jabłka zawierają już wiele kwasów organicznych i razem ze słodkimi ziemniakami mogą powodować niepożądaną reakcję w żołądku.

Jabłka gotowane na parze

Najbardziej pożywne będą jabłka gotowane na parze. Lekarz podkreśla, że ​​wartość odżywcza takiego dania jest dużo wyższa niż surowych owoców. Specjalista odradza jednak codzienne spożywanie jabłek.

Czytaj też: DRAMATYCZNY skok cen owoców! Twoje ulubione podrożały już prawie o 100%!

Mimo to lekarz podkreślił, że w większości owoce te są naprawdę wyjątkowo zdrowe. Przykładowo jabłka mogą zapobiegać rozwojowi raka, rozluźniać jelita i normalizować stolce oraz obniżać poziom cukru i lipidów we krwi. Ponadto mogą wzmocnić odporność i zmniejszyć naszą podatność na choroby.

Wcześniej dietetycy powiedzieli, że nadmierne spożycie owoców może zaszkodzić sylwetce, ponieważ owoce zawierają dużo cukru, w szczególności fruktozy. Zdaniem ekspertów, fruktoza jest bardziej niebezpieczna niż zwykły cukier, ponieważ jej nadmiar dziesięciokrotnie szybciej zamienia się w tłuszcz.

Źródło: Daily Mail

Zdjęcie: Pixabay

Komentarze

Komentarze

Exit mobile version