Istnieją produkty zawierające glikotoksyny, które mogą przyśpieszać procesy starzenia się ciała i umysłu.
Oczywiście niewątpliwy związek z tym mają także geny. Wśród naukowców istnieje jednak przekonanie, że to w jaki sposób się odżywiamy przekłada się na nasze zdrowie.
Nauka jednoznacznie potwierdza, że niektóra lista produktów zawiera szkodliwe dla organizmu glikotoksyny, które mogą przyśpieszać procesy degeneracyjne ludzkiego organizmu.
W efekcie ich częstego oraz długotrwałego spożywania ciało o wiele szybciej słabnie, robi się brzydkie i bardziej podatne na choroby, a umysł zaczyna szwankować.
Glikotoksyny to bardzo szeroka grupa związków chemicznych, która wytwarzana jest przez żywe organizmy w procesach metabolicznych, a w pokarmach powstaje między innymi w wyniku reakcji cukrów z aminokwasem (asparaginą).
Najgroźniejsze dla zdrowia pod względem powstawania dodatkowych glikotoksyn w żywności jest jej smażenie i grillowanie. Im wyższa temperatura obróbki termicznej i dłuższy czas przyrządzania potrawy, tym więcej glikotoksyn powstaje w żywności.
ZOBACZ TEŻ:Anna Lewandowska zdradziła SPOSÓB na SPOKOJNE DZIECKO! Zobacz VIDEO!
Obrabiane produkty pochodzenia zwierzęcego, zwiększają ryzyko rozwoju, nowotworów, cukrzycy, chorób układu krążeniowego, chorób nerek, demencji i Alzheimera. Najkorzystniej jest jeść nieprzetworzone termicznie pokarmy pochodzenia roślinnego.
Źródło:zdrowepasje/pixabay
Komentarze
Komentarze