Często, gdy o czymś zapomnimy, mówimy żartobliwie „mam sklerozę”! Jest to jednak choroba, która dotyka ludzi w różnym wieku. Jak przeciwdziałać sklerozie?
Na skutek miażdżycy twardnieją ściany tętnic, które stają się mało drożne i dostarczają do mózgu mniej krwi i tlenu. Dochodzi do martwicy komórek mózgowych- neuronów. Wtedy pojawiają się problemy m.in z zapamiętywaniem.
W sposobie odżywiania przede wszystkim należy zrezygnować ze zwierzęcego tłuszczu i zamiast tego używać oliwy. Trzeba dostarczyć organizmowi kwasów Omega3, które przeciwdziałają sklerozie. Znajdziesz je w rybach (np. łosoś, makrela, sardynki, tuńczyk, śledz oraz owoce morza). Jedz warzywa i owoce bogate w witaminę C oraz beta-karoten. Włączmy do diety cebulę, czosnek, słodką paprykę, brokuły, natkę pietruszki, marchew, szpinak, fasolę. Pożądane owoce to: cytrusy, truskawki, czarne porzeczki, aronia, awokado, jabłka, orzechy.
ZOBACZ TEŻ:Czy SZLABAN motywuje dziecko do poprawy zachowania? WYNIK BADAŃ CIĘ ZASKOCZY
Składnikiem odżywczym wspomagającym zdrowie mózgu i zachowującym pamięć jest Luteina. Znajduje się ona w szpinaku, żółtku jaj, cemnych liściastych warzywach np. jamróż.
Źródło:poradnikzdrowie/ pixabay
Komentarze
Komentarze