Woda z kiszonych ogórków jest źródłem bakterii kwasu mlekowego, które przyczyniają się do wzmocnienia odporności i utrzymania prawidłowej mikroflory jelitowej.
Sok z kiszonych ogórków usuwa zbędne produkty przemiany materii i przekształca prowitaminy w witaminy wzmacniając w ten sposób odporność. Usprawnia pracę jelita grubego, co zmniejsza zaparcia i wzdęcia oraz ryzyko pojawienia się raka jelita grubego.
Woda z kiszonych ogórków jest bogata w witaminę C i witaminy z grupy B. Uzupełnia organizm w utracone elektrolity i dzięki temu oczyszcza go z toksyn. Jest to więc idealne rozwiązanie na kaca. Zawarta w kiszonce acetylocholina pomaga w regulacji ciśnienia krwi.
Zespół naukowców z University of Maryland i College of William & Mary in Virginia udowodnił, że probiotyki ze sfermentowanego jedzenia zwiększają produkcję neuroprzekaźników nazywanych GABA, które wywołują efekty podobne do działania leków przeciwlękowych.
ZOBACZ TEŻ:MASZ TEN KOLOR OCZU? Koniecznie to przeczytaj!
Wystarczy wypijać szklankę kiszonki dziennie, aby zaobserwować poprawę kondycji skóry oraz paznokci. Najzdrowsze są te przyrządzone samodzielnie.
Źródło:ekologia/pixabay
Komentarze
Komentarze