Rosyjska dietetyk Inna Kononenko opowiedziała o najbardziej szkodliwym typie śniadania. Zdaniem ekspertki, jednym z najgorszych produktów do spożycia rano są słodzone płatki śniadaniowe.
Podnoszą poziom cukru we krwi
Ekspertka radzi, aby wykluczyć z porannego menu płatki zbożowe instant, ponieważ gwałtownie podnoszą one poziom cukru we krwi i powodują wydzielanie insuliny. Ten hormon z kolei prowadzi do spadku poziomu cukru. W rezultacie po zjedzeniu takiego dania osoba szybko staje się głodna.
Lista niebezpiecznych produktów na śniadanie obejmuje również muesli i płatki zbożowe nasączone mlekiem lub sokiem. Ponadto Kononenko odradza picie świeżo wyciskanych soków i smoothie rano, a także spożywanie kanapek i tostów z dżemem lub pastą czekoladową. Wyjaśniła, że napoje owocowe są bogate w cukry proste.
Czytaj też: 6 pomysłów na pyszne wegańskie śniadanie. Który wybierasz?
Naleśniki i gofry
Naleśniki i gofry to jedne z najpopularniejszych dań na weekendowe śniadania w domu lub w restauracji. Zarówno naleśniki, jak i gofry zawierają mąkę, jajka, cukier i mleko. Chociaż mają więcej białka niż niektóre produkty śniadaniowe, naleśniki i gofry są również bogate w rafinowaną mąkę. Wielu badaczy uważa, że rafinowane ziarna, takie jak mąka pszenna, przyczyniają się do insulinooporności i otyłości. Ponadto naleśniki i gofry są zazwyczaj zwieńczone syropem do naleśników, który zawiera syrop kukurydziany o wysokiej zawartości fruktozy.
Syrop kukurydziany o wysokiej zawartości fruktozy może powodować stan zapalny, który napędza insulinooporność, co może prowadzić do stanu przedcukrzycowego lub cukrzycy typu 2.
Tosty z margaryną
Tost z margaryną może wydawać się dobrym pomysłem na śniadanie, ponieważ nie zawiera tłuszczów nasyconych ani cukru. Jednak w rzeczywistości jest to niezdrowe śniadanie z dwóch powodów. Po pierwsze, ponieważ mąka w większości chlebów jest rafinowana, dostarcza mało składników odżywczych i mało błonnika, co może bardzo szybko zwiększyć poziom cukru we krwi.
Podwyższony poziom cukru we krwi prowadzi do nawrotu głodu, który powoduje, że jesz więcej podczas następnego posiłku, co może powodować przyrost masy ciała. Po drugie, większość margaryn zawiera tłuszcze trans, które są najbardziej niezdrowym rodzajem tłuszczu, jaki można jeść.
Producenci żywności wytwarzają tłuszcze trans, dodając wodór do olejów roślinnych, aby wyglądały bardziej jak tłuszcze nasycone, które są stałe w temperaturze pokojowej.
Źródło: Healthline
Zdjęcie: Pixabay
Komentarze
Komentarze