Jeżeli jesteś na diecie wegańskiej i brakuje ci pomysłów na to, jak przygotować śniadanie, podpowiadamy, jak zrobić posiłek, który będzie nie tylko smaczny, ale też bardzo zdrowy!
To, że jesteś weganką, wcale nie oznacza, że twoje śniadanie musi być nudne i ma ograniczać się do zdrowych koktajli, płatków owsianych lub batonów energetycznych.
Oto garść pomysłów na obfite wegańskie śniadania, dzięki którym każdego ranka będziesz mogła przygotować prawdziwie epicką wegańską ucztę!
1. Wegańskie naleśniki
To szybki i prosty sposób na pyszne i syte wegańskie śniadanie. Przygotuj ciasto i usmaż swoje ulubione naleśniki na oleju kokosowym. Na koniec ułóż z nich piękny stos, polej je swoim ulubionym syropem i udekoruj owocami! Smacznego!
2. Koktajl owocowy z owsianką
To proste i niezwykle energetyczne danie, które z powodzeniem możesz zabrać do szkoły lub pracy.
Jak to zrobić?
Wystarczy wrzucić swoje ulubione owoce do blendera (np. truskawki, maliny lub jabłka), dodać płatki owsiane, po czym skonsumować koktajl lub zabrać go ze sobą wychodząc z domu.
3. Pasta z awokado i suszonych pomidorów
To posiłek, który jest nie tylko pyszny, ale też bardzo zdrowy.
Jak go zrobić?
Awokado przekrój na pół, usuń pestkę a następnie wydrąż miąższ. Całość przełóż do miseczki i dokładnie zgnieć widelcem. Dodaj bardzo drobno pokrojoną cebulkę, kilka gałązek pietruszki i pokrojone w kostkę suszone pomidory. Całość skrop łyżeczką soku z cytryny oraz dodaj do smaku pieprz i sól. Gotowe!
Czytaj też: WPADKA w „Pytaniu na śniadanie”! Goście byli zażenowani
4. Jabłka zapiekane pod owsianką
Mięciutkie i gorące jabłka skryte pod chrupiącym „topem” z płatków owsianych, to idealny pomysł na pyszne i pełnowartościowe śniadanie.
Jak to zrobić?
Umyj i osusz jabłka, a następnie obierz je i pokrój w kostkę. Całość skrop sokiem z cytryny. Na patelni roztop odrobinę masła roślinnego. Dodaj jabłka, cukier, cynamon i rodzynki. Smaż, mieszając od czasu do czasu, aż jabłka zmiękną. W misce zagnieć wszystkie składniki na kruszonkę. Całość przełóż do żaroodpornej formy wysmarowanej masłem roślinnym. Przełóż jabłka i posyp kruszonką. Danie należy piec w nagrzanym piekarniku aż do zarumienienia się kruszonki (około 50 minut, w temperaturze 180°C). Podawaj na ciepło.
Czytaj też: 14 korzyści płynących z gotowania w domu!
5. Tofucznica z wegańskim bekonem
Tofucznica to prawdziwy hit wśród weganów! To nic innego, jak „jajecznica”, tylko przygotowywana z tofu. Dodatek wegańskiego bekonu, będzie ciekawym zaskoczeniem!
Jak to przyrządzić?
Potrzebujesz:
- 3 spore cebule
- 200 g tofu
- 4 łyżki mleka roślinnego
- 2 łyżki oleju roślinnego
- sól do smaku
- ½ łyżeczki kurkumy
- ½ łyżeczki mieszanki curry
Obierz cebulę, pokrój ją w drobną kostkę, a następnie podsmaż ją na oleju roślinnym. Weź osobny talerz i rozgnieć w nim widelcem tofu. Dodaj je do cebuli i wymieszaj. Kiedy już tofu zacznie się lekko topić i stanie się miękkie, dodaj mleko roślinne z przyprawami a następnie dobrze wymieszaj.
Czytaj też: Dieta bananowa – czy to naprawdę działa?
Jak wykonać wegański bekon?
Nic prostszego!
Potrzebujesz:
- około 5 krążków papieru ryżowego
- 6 łyżek płatków drożdżowych
- 3 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczkę wędzonej papryki
Płatki drożdżowe, sos sojowy, olej i wędzoną paprykę, dokładnie mieszamy w misce. Następnie dodajemy odrobinę wody, tak, żeby całość miała konsystencję gęstego ciasta do naleśników. Bierzemy płat papieru ryżowego i bardzo delikatnie moczymy go w wodzie, a następnie kroimy go na paski o szerokości ok. 2 cm. Teraz należy zmoczyć je tak, żeby były miękkie. Kolejnym krokiem będzie złożenie dwóch pasków ze sobą, układając je jeden na drugim, dla uzyskania efektu podwójnej warstwy.
Tak przygotowany „bekon” możemy usmażyć na dwa sposoby. Zdrowszy z nich nie wymaga użycia oleju, zaś mniej zdrowy polega na dodaniu odrobiny oleju. Bekon smażymy na rozgrzanej patelni, aż ładnie zbrązowieje. Należy jednak kontrolować cały proces, żeby danie się nie spaliło, bo będzie gorzkie.
6. Pasta z ciecierzycy
Do wykonania pasty z ciecierzycy potrzebujesz:
- 1 puszkę gotowanej na parze cieciorki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- pół cytryny
- sól i pieprz do smaku
Obierz czosnek i rozgnieć go bokiem noża. W oddzielnym naczyniu wymieszaj ciecierzycę, czosnek, oliwę, 1-2 łyżki soku z cytryny oraz szczyptę soli i pieprzu. Wszystkie składniki dobrze blendujemy. W razie potrzeby możemy dolać kilka łyżeczek zimnej wody. Pastę z ciecierzycy podajemy w towarzystwie świeżego pieczywa.
Czytaj też: Jesteś na diecie odchudzającej? UNIKAJ tych 7 błędów!
Źródło: Itdoesnttastelikechicken.com, Foodmatters, Womanitely
Zdjęcia: Unsplash
Komentarze
Komentarze