Oto trzy przepisy roku 2017, które były najpopularniejsze!
Blisko 200 tysięcy osób nie może się mylić. Ciasto „Zemsta teściowej” stało się bezapelacyjnym hitem 2017 roku.
Składniki
- Ciasto:
- mąka pszenna Typ 500 3 szkl
- Margaryna 1 szt
- Cukier puder 1 szkl
- żółtko jaja kurzego 5 szt
- Proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
- Beza:
- białko jaja kurzego 5 szt
- Cukier 1 szkl
- Płatki migdałowe 15 dag
- Galaretka:
- galaretka wisniowa 2 szt
- sok wiśniowy 2 szkl
- wrzątek 2 szkl
- Wiśnie
- Śmietana:
- śmietanka 36% 400 ml
- Żelatyna 2 łyżki
- Woda 1/4 szkl
Przygotowanie
Ciasto: Z maki, margaryny, cukru pudru, żółtek, proszku do pieczeni zagniatamy ciasto, dzielimy na dwie części. Jedna pieczemy bez dodatków a na drugą robimy bezę. Białka ubijamy na sztywną pianę z cukrem. Wykładamy na ciasto i posypujemy migdałami. Pieczemy do 35 minut.
Galaretka: Galaretki rozpuszczamy w wodzie i kompocie z wiśni. Odstawiamy do chłodnej dodajemy wydrylowane wiśnie i jak zacznie tężeć wykładamy na ciasto bez dodatków.
Śmietana: Śmietankę ubijamy i łączymy z letnią żelatyną rozpuszczoną we wrzątku. Wykładamy na galaretkę i przykrywamy ciastem z bezą dając migdały do góry.
Wielkanocna sałatka teściowej
SKŁADNIKI:
- 200 gramów szynki konserwowej (może być w plasterkach)
- 3 jaja ugotowane na twardo
- 1 słoiczek selera konserwowego (ok. 300 g)
- 0,5 puszki ananasa. 1 puszka kukurydzy
- 3/4 garści rodzynek
- 0,5 pęczka zieleniny (szczypiorek, pietruszka zielona, opcjonalnie)
- 3 kopiaste łyżki majonezu
- 1 – 2 łyżki jogurtu naturalnego (jeśli jest potrzeba)
- sól, czarny pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Rodzynki zalać gorącą wodą, odstawić na 30 minut, następnie odcedzić na sitku.
Ananasa osączyć z zalewy i pokroić na małe cząstki, jaja i zieleninę posiekać.
Kukurydzę osączyć z zalewy, selera również, tego ostatniego, lekko odcisnąć i pokroić na krótsze paseczki.
Szynkę pokroić w kostkę.
Wszystko razem wymieszać z majonezem i ewentualnie jogurtem, doprawić, wymieszać ponownie i gotowe.
UWAGA: Jeśli akurat nie mamy jogurtu „pod ręką”, możemy majonez „rozcieńczyć” odrobiną zalewy z ananasów.
Kostka Banoffee
Jeśli w najbliższym czasie będziecie gościć miłośników słodkości, zaserwujcie im to ciasto. Z pewnością nie będą rozczarowani.
SKŁADNIKI:
- ok. 60-70szt. herbatników maślanych
- puszka kajmaku
- 4-5 średniej wielkości bananów
- 500ml mleka
- 3 żółtka
- 1 całe jajko
- 140g cukru
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
- ziarenka z 1/2 laski waniliii
- 300g masła w temperaturze pokojowej
- 500ml dobrze schłodzonej śmietanki kremówki 30-36%
- łyżka cukru pudru
- 1 1/2 łyżeczki żelatyny
PRZYGOTOWANIE:
Żółtka i jajko utrzeć z cukrem, dodać 1/2 szkl. mleka, dodać obie mąki i dobrze utrzeć, aby nie było grudek. Resztę mleka zagotować z wanilią, zmniejszyć płomień i do gotującego się mleka wlać masę jajeczną intensywnie mieszając i ponownie zagotować, nie przerywając mieszania. Bezpośrednio na powierzchni gorącego budyniu ułożyć folię spożywczą i odstawić do wystudzenia.
Masło utrzeć na puch i stopniowo, łyżka po łyżce, dodawać wystudzony budyń (budyń i masło muszą być w temperaturze pokojowej). Ucierać do uzyskania gładkiego kremu.
Formę o wymiarach 24x24cm wyłożyć papierem do pieczenia lub folią. Na dnie ułożyć pierwszą warstwę herbatników, na niej rozsmarować niewielką ilość kremu i dość ciasno ułożyć pokrojone w ukośne paski banany. Na wierzch nakładamy tyle kremu, aby całkowicie zakryć banany. Wyrównać i rozłożyć kolejną warstwę herbatników. Kajmak dobrze wymieszać w puszce i większą jego część wyłożyć na herbatniki. Przykryć kolejną warstwą herbatników, rozsmarować resztę kremu, i znowu rozłożyć herbatniki.
Żelatynę przełożyć do miseczki, zalać niewielką ilością wody i pozostawić do napęcznienia. Do garnuszka wlać 1 łyżkę wody i przełożyć napęczniałą żelatynę. Podgrzewać na niewielkim ogniu, aż żelatyna się rozpuści – NIE GOTOWAĆ. W międzyczasie ubić śmietankę z cukrem na sztywno. Do rozpuszczonej i lekko wystudzonej żelatyny dodać 1 łyżkę ubitej śmietanki, dobrze wymieszać, następnie całość przelać do śmietanki i dobrze wymieszać. Śmietanę przełożyć do rękawa cukierniczego z ulubioną końcówką i udekorować wierzch ciasta. Można też po prostu ją rozsmarować. Całość wstawić do lodówki na kilkanaście godzin. Przed podaniem udekorować resztą kajmaku.
hsj/smaker.pl
Komentarze
Komentarze