Oto trzy najpopularniejsze przepisy roku 2017 !

Oto trzy przepisy roku 2017, które były najpopularniejsze!

Blisko 200 tysięcy osób nie może się mylić. Ciasto „Zemsta teściowej” stało się bezapelacyjnym hitem 2017 roku.

Składniki

  • Ciasto:
  • mąka pszenna Typ 500 3 szkl
  • Margaryna 1 szt
  • Cukier puder 1 szkl
  • żółtko jaja kurzego 5 szt
  • Proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
  • Beza:
  • białko jaja kurzego 5 szt
  • Cukier 1 szkl
  • Płatki migdałowe 15 dag
  • Galaretka:
  • galaretka wisniowa 2 szt
  • sok wiśniowy 2 szkl
  • wrzątek 2 szkl
  • Wiśnie
  • Śmietana:
  • śmietanka 36% 400 ml
  • Żelatyna 2 łyżki
  • Woda 1/4 szkl

Przygotowanie

Ciasto: Z maki, margaryny, cukru pudru, żółtek, proszku do pieczeni zagniatamy ciasto, dzielimy na dwie części. Jedna pieczemy bez dodatków a na drugą robimy bezę. Białka ubijamy na sztywną pianę z cukrem. Wykładamy na ciasto i posypujemy migdałami. Pieczemy do 35 minut.

Galaretka: Galaretki rozpuszczamy w wodzie i kompocie z wiśni. Odstawiamy do chłodnej dodajemy wydrylowane wiśnie i jak zacznie tężeć wykładamy na ciasto bez dodatków.

Śmietana: Śmietankę ubijamy i łączymy z letnią żelatyną rozpuszczoną we wrzątku. Wykładamy na galaretkę i przykrywamy ciastem z bezą dając migdały do góry.

Wielkanocna sałatka teściowej

SKŁADNIKI:

  • 200 gramów szynki konserwowej (może być w plasterkach)
  • 3 jaja ugotowane na twardo
  • 1 słoiczek selera konserwowego (ok. 300 g)
  • 0,5 puszki ananasa. 1 puszka kukurydzy
  • 3/4 garści rodzynek
  • 0,5 pęczka zieleniny (szczypiorek, pietruszka zielona, opcjonalnie)
  • 3 kopiaste łyżki majonezu
  • 1 – 2 łyżki jogurtu naturalnego (jeśli jest potrzeba)
  • sól, czarny pieprz

PRZYGOTOWANIE:

Rodzynki zalać gorącą wodą, odstawić na 30 minut, następnie odcedzić na sitku.
Ananasa osączyć z zalewy i pokroić na małe cząstki, jaja i zieleninę posiekać.
Kukurydzę osączyć z zalewy, selera również, tego ostatniego, lekko odcisnąć i pokroić na krótsze paseczki.
Szynkę pokroić w kostkę.
Wszystko razem wymieszać z majonezem i ewentualnie jogurtem, doprawić, wymieszać ponownie i gotowe.
UWAGA: Jeśli akurat nie mamy jogurtu „pod ręką”, możemy majonez „rozcieńczyć” odrobiną zalewy z ananasów.

Kostka Banoffee

Jeśli w najbliższym czasie będziecie gościć miłośników słodkości, zaserwujcie im to ciasto. Z pewnością nie będą rozczarowani.

SKŁADNIKI:

  • ok. 60-70szt. herbatników maślanych
  • puszka kajmaku
  • 4-5 średniej wielkości bananów
  • 500ml mleka
  • 3 żółtka
  • 1 całe jajko
  • 140g cukru
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • ziarenka z 1/2 laski waniliii
  • 300g masła w temperaturze pokojowej
  • 500ml dobrze schłodzonej śmietanki kremówki 30-36%
  • łyżka cukru pudru
  • 1 1/2 łyżeczki żelatyny

PRZYGOTOWANIE:

Żółtka i jajko utrzeć z cukrem, dodać 1/2 szkl. mleka, dodać obie mąki i dobrze utrzeć, aby nie było grudek. Resztę mleka zagotować z wanilią, zmniejszyć płomień i do gotującego się mleka wlać masę jajeczną intensywnie mieszając i ponownie zagotować, nie przerywając mieszania. Bezpośrednio na powierzchni gorącego budyniu ułożyć folię spożywczą i odstawić do wystudzenia.
Masło utrzeć na puch i stopniowo, łyżka po łyżce, dodawać wystudzony budyń (budyń i masło muszą być w temperaturze pokojowej). Ucierać do uzyskania gładkiego kremu.

Formę o wymiarach 24x24cm wyłożyć papierem do pieczenia lub folią. Na dnie ułożyć pierwszą warstwę herbatników, na niej rozsmarować niewielką ilość kremu i dość ciasno ułożyć pokrojone w ukośne paski banany. Na wierzch nakładamy tyle kremu, aby całkowicie zakryć banany. Wyrównać i rozłożyć kolejną warstwę herbatników. Kajmak dobrze wymieszać w puszce i większą jego część wyłożyć na herbatniki. Przykryć kolejną warstwą herbatników, rozsmarować resztę kremu, i znowu rozłożyć herbatniki.
Żelatynę przełożyć do miseczki, zalać niewielką ilością wody i pozostawić do napęcznienia. Do garnuszka wlać 1 łyżkę wody i przełożyć napęczniałą żelatynę. Podgrzewać na niewielkim ogniu, aż żelatyna się rozpuści – NIE GOTOWAĆ. W międzyczasie ubić śmietankę z cukrem na sztywno. Do rozpuszczonej i lekko wystudzonej żelatyny dodać 1 łyżkę ubitej śmietanki, dobrze wymieszać, następnie całość przelać do śmietanki i dobrze wymieszać. Śmietanę przełożyć do rękawa cukierniczego z ulubioną końcówką i udekorować wierzch ciasta. Można też po prostu ją rozsmarować. Całość wstawić do lodówki na kilkanaście godzin. Przed podaniem udekorować resztą kajmaku.

hsj/smaker.pl

Komentarze

Komentarze