Zdaniem dr Monique Tello pracownik Harvard Medical School i lekarz pierwszego kontaktu w Massachusetts General Hospital wystarczą trzy łatwo dostępne produkty, by przygotować najbardziej odżywcze śniadanie.
Pierwszy posiłek dnia powinien być bogaty w produkty, które dostarczają błonnika, białka i zdrowych tłuszczów. Wtedy zapewni stały poziom cukru we krwi i zaspokoi głód na długi czas. W tym celu potrzebujemy jedynie: owoców, jogurtu naturalnego i orzechów.
Po pierwsze: owoce
Owoce, które wykorzystamy do przygotowania śniadania, mogą być świeże lub mrożone. Dr Tello jest fanką tych drugich. – Owoce dostarczają witamin i przeciwutleniaczy. Na dodatek są smaczne i pomagają zaspokoić dziennie zapotrzebowanie na substancje odżywcze — mówi dr Tello.
Po drugie: jogurt
To najlepsze źródło białka i probiotyków o pozytywnym wpływie na zdrowie jelit. W ramach śniadania powinniśmy zjeść jedno opakowanie jogurtu naturalnego. Najlepiej wybrać ten o niskiej zawartości cukru, ale nie beztłuszczowy. – Niewielka ilość tłuszczu jest dobra dla naszego organizmu — powiedziała redaktorowi “Today” dr Tello.
Po trzecie: orzechy
Ostatnim elementem śniadania według dr Tello są orzechy (wystarczy garść). Trzeba nimi posypać owoce i jogurt (alternatywą dla nich są nasiona). Lekarka poleca wybierać migdały lub niesolone orzechy nerkowca. Są one bogate w zdrowe tłuszcze i błonnik pokarmowy. Uwalniana w trakcie ich trawienia energia towarzyszy nam przez długi czas.
Od dziś odżywiaj się zdrowo!
Komentarze
Komentarze