Nawyki żywieniowe niewątpliwie wpływają na nasze zdrowie. Badania naukowe potwierdzają, w jaki sposób niezdrowe jedzenie może zabijać równie drastycznie jak papierosy.
Według badań naukowców istnieje grupa określonych nawyków żywieniowych, które wykazują najbardziej znaczący wpływ na umieralność i niepełnosprawność z powodu chorób cywilizacyjnych.
Oto czynniki żywieniowe, zwiększając ryzyko śmiertelności:
1.Dieta uboga w owoce i warzywa
2.Dieta uboga w rośliny strączkowe
3.Dieta uboga w pełne ziarna, nasiona i orzechy
4.Zbyt duże ilości przetworzonego mięsa (posiada chemiczne środki konserwujące)
5.Napoje słodzone (napoje gazowane, energetyczne)
6.Dieta uboga w wapń oraz kwasy omega-6
ZOBACZ TEŻ:Oto jak skutecznie obniżyć poziom cukru we krwi! POMOGĄ CI W TYM…
Czerwone i przetworzone mięso, słodkie napoje i duże ilości soli w połączeniu z jadłospisem ubogim w warzywa, owoce i pełnowartościowe produkty stanowią największe ryzyko dla zdrowia.
Źródło: zdrowepasje/pixabay
Komentarze
Komentarze