Owoce pigwy są bogate w błonnik, związki fenolowe i olejki eteryczne, które nadają jej wyjątkowy zapach.
Dojrzała pigwa jest doskonałym źródłem witaminy B i C, a także minerałów: miedzi, żelaza, potasu i magnezu. Sok z pigwy zawiera duże pokłady witaminy C i świetnie sprawdzi się w przeziębieniu.
Oto jak przygotować sok z pigwy:
Posiekane i umyte owoce pigwy połóż na patelni ze 100 g cukru, sokiem z cytryny i skórką z cytryny. Wlej 1 litr wody i doprowadź do wrzenia, następnie pod przykryciem gotuj na wolnym ogniu przez ok. 45 minut do miękkości, od czasu do czasu mieszając.
Przez sito przefiltruj ostudzony sok z owoców pigwy. Pozostały cukier wymieszaj i gotuj energicznie przez 5 minut. Sok przelej do przygotowanych butelek (sterylnych). Zamknij szczelnie i pozwól mu ostygnąć. Przechowuj je w chłodnym, ciemnym miejscu.
ZOBACZ TEŻ:PUMA RZUCIŁA SIĘ NA DZIECKO. Chłopczyk bawił się tuż przy swoim…
Napar z nasion pigwy łagodzi niestrawność, a także pomoże pozbyć się zgagi i refluksu. Owoce pigwy zalecane są również przy nadmiernej fermentacji jelitowej i stanach zapalnych przewodu pokarmowego, nieżycie żołądka, jelit oraz zgagi.
Źródło:radiozetzfrowie/pixabay
Komentarze
Komentarze