Mała czarna albo z mlekiem. Z dodatkiem kakao albo cynamonu. Z ekspresu, rozpuszczalna. Każdy kawosz ma swoją ulubioną kawę. Niektórzy dodają do niej sól. Dlaczego?
Na łamach czasopisma “Nature” opublikowano wyniki badań, które mówią, że kawa posolona smakuje lepiej. Jak to możliwe? Jony sodowe obecne w tej przyprawie wzmacniają smak tego naparu. Sól niweluje uczucie goryczy.
Okazuje się, że dodawanie soli do kawy nie jest nowym trendem. Od lat robią to mieszkańcy Turcji czy krajów skandynawskich. Przyprawa ta poprawia jej smak i pienienie się. Niektórzy sugerują, by dodać ją przed wlaniem wody do filiżanki.
Tajwańczycy również dodają morską sól do kawy. Dlaczego? Ich zdaniem ona otwiera kubki smakowe. W zasadzie nie dodają jej do czarnego naparu, a do śmietanki, którą uprzednio schładzają. Tak przygotowana kawa jest bardzo aromatyczna.
Jak widać, posolona kawa smakuje jeszcze lepiej. Wypróbujesz ten dodatek, przygotowując kolejną filiżankę ulubionego napoju?
Zobacz też: Taka ILOŚĆ kawy GROZI PORONIENIEM. Nawet jeśli pił ją mężczyzna
Źródło: chillizet.pl
Źródło zdjęcia: pixabay.com
Komentarze
Komentarze