Które owoce są zdrowsze? Te z puszki czy mrożone? W dzisiejszym artykule odpowiemy na pytanie, które spędza sen z powiek konsumentów.
Najlepiej decydować się na świeże owoce, o ile jednak nie mamy możliwości zakupić ich w takiej formie, warto zdecydować się na mrożonki.
Nowoczesne tunele chłodnicze szybko schładzają produkty, przez co tworzą się w nich niewielkie kryształki lodu, które nie niszczą struktury komórkowej. Straty wartości odżywczych w wyniku mrożenia są również niewielkie – przekonuje specjalista, doktor Marek Szołtysik z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu.
Zupełnie inna sytuacja dotyczy owoców i warzyw z puszki. Zwykle są one poddawane procestowi pasteryzacji, co za tym idzie, tracą od 10 do 35 procent wartości odżwyczych.
Źródło: Womens Health
Zobacz też: Ta znana PRZYPRAWA i ZIOŁA skutecznie obniżą poziom CUKRU we krwi! Stosuj je CODZIENNIE.
Źródło zdjęcia: pixabay
Komentarze
Komentarze