Wiele z nas pamięta z dzieciństwa smak jagód, które latem jedliśmy chociażby w pierogach z jagodami, śmietana i cukrem.
Po odkrojeniu kawałka pieroga niejeden z nas opryskał się sokiem z jagód! Drugi jagodowy klasyk to drożdżówki z jagodami i kruszonką. Ale co jeszcze możemy przygotować z jagód, zwanych też jagodą czarną czy czernicą?
- Ciasto jagodowe – tradycyjnie jest to drożdżowe ciasto z jagodami i kruszonką
- Zupa jagodowa – przygotowywana na dwa sposoby, albo lekko zagęszczana mąką ziemniaczana i podawana z makaronem, albo tzw. famuła – owoce rozgotowuje się w serwatce, przeciera przez sito, a następnie zaprawia śmietaną wymieszaną z mąką; jedzona z chlebem lub ziemniakami
- Przetwory – sok z czernicy, pasteryzowane jagody w cukrze czy dżemy; jagody suszone
- Nalewka z jagód – podobno świetnie działa na gorączkę, a taką nalewkę można samodzielnie przygotować w domu
Warto spróbować różnych przepisów z jagodami, a także przygotować przetwory i zachować ich smak na dłużej.
fot. By Silar – Praca własna, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=27294136
Komentarze
Komentarze