Site icon Dziecko i Figura

Pokarmy pierwotne – co to jest? I które są najpopularniejsze?

pierwotnymi

Pixabay

Obecnie trwa moda na dietę paleo, która opiera się na żywności jak najmniej przetworzonej i zbliżona jest do menu człowieka pierwotnego.

Żeby jeść prawidłowo, nie trzeba stosować wymyślnej diety. Wystarczą mądre wybory żywieniowe, które wyrastają ze świadomości. Dlatego należy śledzić nowinki dotyczące diet.

Dieta paleo

Spośród produktów zalecanych na „diecie jaskiniowców”, należy zwrócić szczególną uwagę na następujące:

Jajka – najlepsze są te od „szczęśliwych” kur, które mogą spacerować i dziobać to, co im się podoba. Zawierają mnóstwo witamin i składników mineralnych (w tym biotynę i cholinę) oraz białko. Biotyna zamienia pokarm w energię, a cholina transportuje cholesterol.

Mleko kokosowe – nasycone kwasy tłuszczowe i trójglicerydy o średniej długości łańcucha w nim zawarte, są łatwo spalane przez organizm.

Mięso roślinożerców – jest bardziej pożywne niż mięso drapieżników i wszystkożerców. Ma mniej tłuszczu i kalorii, a
jest bogate w witaminy E i C, beta-karoten oraz kwasy omega-3.

Kwaszone (fermentowane) warzywa lub nabiał – działają korzystnie na jelita, których stan wpływa na zdrowie całego organizmu i ogólną sprawność. Wszystko za sprawą dobroczynnych bakterii biorących udział w procesie fermentacji.

Pixabay

Wywary z kości – zmniejszają stany zapalne, leczą zakażenia, zwiększają odporność organizmu, wspierają zdrowie kości,
regulują pracę jelit i mają właściwości uspokajające.

Paski suszonej wołowiny – charakteryzuje się wysoką zawartością białka przy niskim poziomie tłuszczu.

Podroby – są jednym z lepszych źródeł białka. Do podrobów należą: nerki, serce i wątróbka. Wszystkie mają wysokie stężenie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, a wątróbkę poleca się ze względu na obecność żelaza.

Owoce jagodowe – charakteryzują się niską zawartością fruktozy (nie podnoszą gwałtownie cukru we krwi), a dodatkowo są bogate w antyoksydanty.

Nierafinowany olej kokosowy – świetny do smażenia. Nie wywołuje stanów zapalnych, co jest ważne w kontekście współcześnie występujących chorób. Ma właściwości antybakteryjne i wspomagające odporność.

Czytaj też: 30 dni była na POPULARNEJ DIECIE. Zobacz, CO STAŁO SIĘ z jej ciałem i głową

Źródło: Dummies.com

Zdjęcia: Pixabay

Komentarze

Komentarze

Exit mobile version