Pomidory są często niedoceniane, podczas, gdy dla naszego zdrowia niosą szereg korzyści.
Wyróżniamy wiele odmian pomidorów. Wszystkie z nich są bogate w spore ilości witaminy C, potasu, kwasu foliowego i witaminy K.
Pomidory są źródłem między innymi: likopenu, beta karotenu, naringeniny i kwasu chlorogenowego. Likopen opóźnia procesy degeneracyjne zachodzące w skórze.
Ponadto chroni przed negatywnymi skutkami ekspozycji na działanie szkodliwych promieni słonecznych i przyczynia się do poprawy gęstości tkanki kostnej. Zmniejsza także ryzyko rozwoju chorób nowotworowych i sercowo-naczyniowych. Im bardziej pomidory są czerwone, tym więcej likopenu zawierają.
Badania naukowe potwierdzają, że częste spożywanie pomidorów i przetworów pomidorowych pozytywnie wpływa na wzrok i wygląd skóry, a jednocześnie może chronić przed nowotworami i chorobami układu krążenia. Zawarty w pomidorach kwas chlorogenowy jest skuteczny w leczeniu nadciśnienia tętniczego oraz łagodzeniu procesów zapalnych w organizmie.
ZOBACZ TEŻ:DWIE SIOSTRY zostały ZNALEZIONE MARTWE W BASENIE. Ratownik był wtedy…
Jak wybierać dobre pomidory?
Miejsce po szypułce nie może pachnieć nawozem. Starajmy się wybierać je na straganach z warzywami. Pomidor powinien być soczysty, aromatyczny, bez pomarszczonej skórki. Nie może być także poobijany czy nadgniły.
Źródło:zdrowepasje/pixabay
Komentarze
Komentarze