W wielu przepisach oznaczonych jako „fit” zalecane jest dodanie ksylitolu zamiast cukru. Czym jednak jest ksylitol i czy warto go stosować?
Ksylitol to tak zwany cukier brzozowy. Oryginalnie pozyskiwany z kory brzozowej, a obecnie coraz częściej z kukurydzy.
Ksylitol ma wiele zalet:
- zwiększa przyswajanie wapnia, więc wspomaga zapobieganie osteoporozie
- pomaga zapobiegać próchnicy zębów
- wspomaga odporność, ponieważ hamuje rozwój drożdżaków
Jednak w naszych czasach, gdy lubimy słodkie, a nie chcemy tyć, chyba najważniejszą zaletą jest kaloryczność.
Ksylitol jest słodszy od zwykłego cukru, a ma mniej kalorii. Cukier biały to ok. 380 kcal na 100 gram, podczas gdy cukier brzozowy ma ich znacznie mniej bo ok. 240 kcal na 100 gram!
Ze spożyciem ksylitolu nie należy jednak przesadzać, ponieważ może on powodować biegunki.
Komentarze
Komentarze