Włoska tarta z serem ricotta to świetna alternatywa na smaczny i szybki deser.
Przygotowanie deseru nie jest skomplikowane, a co najważniejsze nie wymaga wielu składników.
Zdradzamy przepis:
składniki na ciasto:
-2 jajka
-50 g cukru brązowego nierafinowanego
-80 ml oleju rzepakowego
-320 g mąki orkiszowej
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
Ponadto potrzebujesz:
-250 g serka ricotta
-300-350 g ulubionego dżemu
ZOBACZ TEŻ:BISKUP odprawiał MSZĘ ze ZJEŻDZALNI. Na koniec nabożeństwa ZROBIŁ COŚ ZASKAKUJĄCEGO
Do naczynia wrzuć jajka, dodaj cukier, olej i proszek do pieczenia. Wszystko wymieszaj, a następnie stopniowo wsyp mąkę. Masę należy dobrze ugniatać rękami, aż będzie gładka i jednolita. 1/3 ciasta odkładamy do lodówki, a resztę wykładamy na blachę wyłożoną papierem. Wypełniamy je ricottą, a potem dżemem. Ciasto, które wcześniej odłożyliśmy, rozwałkowujemy na paseczki i kładziemy na wierzch w formie kratki.
Pieczemy w piekarniku o temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 40 min.
Smacznego!!!;-)
Źródło:zdrowepasje/pixabay
Komentarze
Komentarze