Oto najprostsze i najsmaczniejsze zapiekanki świata: pieczarki uduszone na maśle w towarzystwie cebulki, położone na pszennej bułce, przykryte lekko stopionym serem żółtym, polane keczupem i posypane szczypiorkiem.
Składniki (dla 4 osób):
- 8 bułek – sztangli vel solodrągów (o długości ok. 15 cm)
- 350 g pieczarek
- 1 średnia cebula
- 150 g startego żółtego sera
- masło
- zielony szczypiorek
- keczup
Sposób przygotowania:
Pieczarki obieram i kroję na plasterki. Cebulę siekam na cieniutkie półplasterki. Na patelni kładę kopiatą łyżkę masła i wrzucam pieczarki z cebulą, duszę ok. 15 minut na średnim ogniu, a gdy trzeba, dodaję masła.
Bułki przecinam na pół, smaruję masłem, układam na nich pieczarki z cebulą, posypuję serem. Wstawiam do piekarnika i włączam go na 175 stopni góra-dół. Kiedy zapiszczy, że nagrzał się do żądanej temperatury, wówczas ustawiam czas pieczenia na 5-7 minut i wyjmuję zapiekanki z rumianymi, chrupiącymi brzegami.
Polewam keczupem i posypuję posiekanym szczypiorem. Na stronie odkładam porcję dla siebie, bo gdy postawię talerz przed rodziną i wrócę do kuchni, żeby zaparzyć herbatę, po powrocie do stołu mogę zastać jeno ździebełko cebulki na półmisku…
Dorota Smoleń, dwiechochelki.pl
Komentarze
Komentarze