Site icon Dziecko i Figura

RUJNUJE pracę tarczycy! Po zjedzeniu HORMONY ZACZYNAJĄ WARIOWAĆ

choroby tarczycy, tarczyca, niedoczynność tarczycy, nadczynność tarczycy

Tarczyca jest jednym z najważniejszych organów w ciele człowieka. To od niej zależy przebieg wielu procesów w naszym organizmie, m.in. metabolizmu, pracy serca. Na jej działanie negatywny wpływ ma m.in. nieodpowiednia dieta.

Niektóre produkty spożywcze sprawiają, że funkcjonowanie tarczycy zostaje zaburzone. W rezultacie borykamy się z wieloma problemami zdrowotnymi. Są to m.in. nieprawidłowa przemiana materii, zmęczenie, niższe libido, kłopoty z masą ciała, nerwowość, depresja, zaparcia czy bezsenność.

Które produkty powodują, że hormony zaczynają szaleć? Sprawdź.

Produkty zawierające gluten
Naukowcy z Wielkiej Brytanii dowiedli w 2007 roku, że dieta bogata w gluten ma wpływ na tarczycę. Osoby, które chorują na celiakię, są w grupie ryzyka zachorowania na schorzenia tego gruczołu. W związku z tym osoby, które mają stwierdzoną nadczynność lub niedoczynność, powinny wyeliminować z menu produkty bogate w gluten. Unikną wtedy zaburzeń pracy tarczycy.

Surowe warzywa
Choć
warzywa to źródło witamin i minerałów, to tarczyca ich nie lubi. Chodzi o te w postaci surowej — brokuły, kapusta i kalafior. Zawierają substancje, które utrudniają wchłanianie jodu. Ponadto obniżają działanie TSH — hormonu, który produkuje przysadka.

Produkty nabiałowe
Mleko, produkty mleczne i pasteryzowane nie sprzyjają prawidłowej pracy tarczycy. Nabiał, tak jak gluten, rujnuje pracę tego narządu i przyczynia się do występowania wielu nieprzyjemnych dolegliwości. Osoby z problemami ze strony tarczycy powinny więc zrezygnować z mleka, ewentualnie mogą wybrać to pochodzące od kozy.

Zobacz też: UNIKAJ jak ognia, jeśli masz PROBLEMY Z TARCZYCĄ. Twój stan się POGORSZY

Źródło: jestemfit.pl
Źródło zdjęcia: pixabay.com

Komentarze

Komentarze

Exit mobile version