Nie jest dla nikogo zaskoczeniem, że warzywa i owoce są niezbędne w zdrowej diecie. Najczęściej jednak słyszymy, że najlepiej jeść te zielone. Jednak dietetycy za najzdrowsze uważają fioletowe. Do ich rodziny zalicza się także te o zabarwieniu czerwonym, czarnym i granatowym. Oto powody, dla których warto je jeść:
- dbają o serce- jedząc czerwone warzywa wspieramy pracę serca, zawarte w nich flawonoidy chronią nasz organizm przed wolnymi rodnikami i regulują ciśnienie krwi;
- zawierają dużo witamin i minerałów- np. czerwona kapusta zawiera sód, potas, magnez, wapń, mangan, żelazo, kobalt, miedź, cynk, fosfor, fluor. chlor, jod, karoteny, witaminy : E, K B1, B2, B6 i C, biotyny i dlatego kapustę poleca się w okresie osłabionej odporności;
- regulują poziom cholesterolu- fioletowe warzywa obniżają poziom złego cholesterolu, a ten dobry utrzymują na odpowiednim poziomie;
- dbają o ładną skórę- a to dzięki zawartości flawonoidów, które chronią przed wolnymi rodnikami, odpowiedzialnymi za starzenie się skóry;
- wspomagają pracę mózgu – zawarte w fioletowych warzywach i owocach antocyjany zwiększają ukrwienie, dotlenienie i odżywienie mózgu, poprawiają pamięć i koncentrację.
Zbilansowana dieta to podstawa zachowania dobrego zdrowia. Dbajmy by znalazły się w niej różnokolorowe warzywa i owoce.
źródło: wp.pl
zdjęcia: pixabay.com
KB
Komentarze
Komentarze